ПИЛЕШКА КАША


Най-обикновенна пилешка каша, но много вкусна. Има различни начини на приготвяне на тази каша, но аз съм взаимствала таза рецепта от моята майка. Тя я готвеше винаги бяла на цвят. Червена на цвят /приготвянето е с червен пипер/ пробвах за първи път, когато се ожених и моята свекърва я приготвяше точно по този начин. Аз избрах обаче рецептата на моята майка и така повече от 25 години. Днес Ви каня и Вие да опитате!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 3 - 4 ПОРЦИИ:

1 бр. пилешки гърди
1 комплект зеленчуци за супа
2 с. л. брашно
70 гр. краве масло
200 мл. течна сметана или прясно мляко
черен пипер, сол на вкус
магданоз за поръсване

 Самата направа на тази каша е много лесна, стига в семейството да се приема. Много често използвам предварително сварени или изпечени пилешки гърди, които често остават при приготвянето на цяло пиле, защото никой у дома не обича да яде точно тази част от пилето, но приготвена по този начин - винаги се изяжда.


  • В подходяща по размер тенджера сварявам минимум 1 литър вода и пускам вътре пилешките гърди, заедно със ситно нарязаните зеленчуци за супа. Овкусявам със сол. Варенето продължава на слаб котлон минимум 30 минути. Когато набода месото с вилицата и то се отделя лесно - готово е. Ако използвате тенджера под налягане - сваряването е по-бързо.
  • Изваждам месото от бульона и оставям на страна да изстине.
  • Прецеждам бульона през сито, за да остане бистър.
  • Изстиналото пилешко месо обезкостявам, ако е нужно и нарязвам на малки кубчета с размер около 1 см.


  • Включвам котлона на максимална степен. В подходяща по размер тенджерка пускам кубчето масло и намалявам мощността на котлона като  внимавам да не потъмне разтопеното вече масло.
  • Добавям брашното и бъркам непрекъснато с дървена лъжица. Бъркането е много важно, за да не залепва брашното по дъното на тенджерата. Пърженето на брашното е за много кратко време. Не позволявам на брашното да добива тъмен цвят, трябва да остане златисто.






  • Веднага заливам с 500 мл от прецедения пилешки бульон и продължавам бъркането с тел за разбиване, за да не се получават топченца от брашното. Котлонът остава на слаба температура.


    • Щом заври бульонът, добавям сметаната. Бъркането продължава. Ако не бъркате ще залепне кашата за дъното на тенджерата.
    • Овкусявам със сол и черен или бял пипер.



    • Ако варенето е много интензивно, намалявам котлона с още половин степен.
    • Добавям нарязаните пилешки гърди и оставям още поне 5 минути да поври кашата.



    Сервирам кашата топла и поръсена с пресен магданоз.


    Добър апетит!

    Коментари