ПАНИРАНИ ЗАБУЛЕНИ ЯЙЦА


Почти винаги, когато съм почивка гледам по немската телевизия ARD-Buffet. В това предаване готвят много интересни неща, които се опитвам после да пресъздам. Ето тези яйца са едно от тях. Направих ги, защото много обичам забулени яйца, а пък панирани досега не бях приготвяла. Те могат да бъдат идеалното предястие дори, когато очаквате гости.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 БР. ЯЙЦА:

4 бр. яйца
1 л. вода
1 ч. л. сол
1 с. л. оцет
2 с. л. брашно за панировката
1 яйце за панировката
2 с. л. галета за панировката
2 с. л. настърган пармезан за панировката
150 мл. олио за пържене

  • В малка по размер тенджерка изсипвам водата, солта и оцета и оставям на котлона да заври.
  • Когато водата заври, намалявам котлона на 2 степен от 3 възможни.
  • Чуквам яйцата ниско над врящата вода, като се старая белтъкът да изтична на едно място - точно върху жълтъка.
  • Оставям да се варят около 5 минути. Ние ги обичаме да са леко рохки жълтъците. 
  • В началото яйцата са на дъното на тенджерката и белтъкът побелява и обгръща целият жълтък.
  • Когато яйцето изплува на повърхността е готово. Но понеже ще ги панирам, оставям да се варят поне 5 мин.
  • Много трябва да се внимава, защото може да изкипи водата. Стойте наблизо до тенджерата.
  • Изваждам готовите яйца в сито, за да се изцедят от водата.



  • Подготвям си три чинийки с брашно и малко сол, разбито яйце и галетата смесена с пармезана.



  • Изцедените и изстинали яйца овалвам хубаво в брашно.



  • Потапям в разбитото яйце и ги обръщам така, че да поемат хубаво от яйцето.



  • Овалвам хубаво в галетата с пармезана.



  • Пускам в предварително загрятата мазнина. По време на пърженето на яйцата, котлонът е на втора степен от три възможни.



  • Когато се зачерви отстрани, обръщам да се изпържи и от другата страна до тъмно златисто.



  • Изваждам готовото яйце върху домакинска хартия, за да се изцеди излишната мазнина от пърженето.



  • Сервирам панираните яйца с подходяща зеленчукова гарнитура и сос от кисело мляко с чесън или майонеза.



Насладете се на тези панирани яйца!

Коментари