СТУДЕН ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ ИЛИ "KALTER HUND"


Това е един сладкиш, който исках още първите ми години в Германия да направя, но така и за него все не оставаше време. Сладкиш от типа на нашия Сладък салам или Скалички. Само че реден във форма. Има странно име. Буквално преведено "Студено куче". Не се знае точно откъде идва името. Но пък е сладкиш, чиято история започва някъде през 1920 г. и си е останал като нещо традиционно за немската кухня. Има и различни варианти в продуктите, които се използват. Кокосовото масло се заменя спокойно с краве масло, а пък черния шоколад се заменя с бял или млечен, както и с течен шоколад. Има варианти с ядки, има варианти със сушени плодове и този вариант, който аз направих. Рецептата е от книга, която получих като подарък за Коледа - Backen, Desserts & Co.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

250 гр. краве масло
250 гр. черен шоколад
100 гр. млечен шоколад
55 гр. орехи
10 /може и повече/обикновенни бисквити
Декорацията е по желание


  • Първо подготвих формата, в която ще редя сладкиша. Постлах на дъното и по стените прозрачно фолио. Това се прави с цел по-лесно да се извади, когато е готов сладкиша.




  • Орехите смлях на едро с блендера. По същия начин, отново на едро, смлях на блендера и черешите. Тях можете и да нарежете с нож на ситно.



  • Маслото нарязах на кубчета. Шоколадът начупих на парченца.



  • В подходящ съд изсипах маслото и шоколада и сложих във водна баня на котлона. Разтопяването го правя винаги на слаб котлон и внимавам да не заври водата. Бъркам непрекъснато.  Ако водата заври има опасност да се пресекат и маслото и шоколадът.




  • Когато се получи гладка смес, отделям на страна леко да поизстине.



  • През това време смесих орехите и черешите.



  • В покритата с прозрачно фолио форма, изсипах една трета от шоколада и подредих 5 бр. бисквити.



  • Върху бисквитите изсипах половината от орехите и черешите.
  • Покрих с отново със шоколад и повторих отново с бисквити и орехи.



  • Залях с последния шоколад.



  • В различните рецепти редовете от бисквити са различни. Вие можете да направите 4 или 5 реда от бисквити. Просто трябва правилно да си разпределите шоколада и орехите. Идеята е да се получават правилни и изразени, при разрез, бисвитени редове.
  • Така готовия сладкиш покривам с прозрачно фолио и оставям на студено минимум 12 часа.



  • След 12 часа обръщам сладкиша, отлепям фолиото и декорирам. Това вече е въпрос на фантазия.



  • Аз използвах отново марципанено тесто, което оцветих в червено, синьо и зелено. Направих малки цветя и листенца и украсих. Исках да придам шарено, пролетно и великденско настроение.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



Коментари