СОЛЯНКА


Солянката е една много лесна за приготвяне чорба, която има леко възкиселичък и лютичък вкус. Предполага се, че идва от руската кухня, но ние в нашето семейство имаме рецептата от преди 40 години от наши приятели от източна Германия. Тук в Германия е много силно застъпена. То по принцип немската кухня е една смесица от ястия от цяла Европа. И ако попиташ някой немец за дадена рецепта, той винаги казва "О, това е много стара немска рецепта" и получаваш например "Гулаш", традиционно за Унагария.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

3 глави кромид лук
1 буркан кисели краставички
200 гр. пресен колбас 
1 чушка
3 скилидки чесън
2 л. телешки бульон
100 мл. от маринатата от краставичките
черен пипер, сол, лют червен пипер на вкус
1 ч. л. червен пипер
1 с. л. доматено пюре
3 с. л. олио
пресен магданоз
сметана 

  • Нарязвам лука, чушката, краставичките и колбаса на тънки ивички.



  • В подходяща по размер тенджера, загрявам олиото и пускам лукът, краставичките и колбаса. Похлупвам и оставям за 15 мин. да се задушат.
  • Добавям смленият на преса чесън и чушката.
  • Добавям доматеното пюре и червения пипер, разбърквам и веднага заливам с горещия бульон.
  • Похлупвам и оставям чорбата на слаб котлон да ври около 15-20 минути.
  • Подправям с черен пипер, сол и лют червен пипер по мой вкус.
  • Оставям на слаб котлон за още 5 минути.
  • По оригиналната рецепта, чорбата се оставя за цяла нощ да престои. У нас почти никога не го правим. Но колкото повече престоява, толкова повече се увеличава киселинността на чорбата. 



  • Сервирам чорбата гореща с лъжица от разбитата сметана и пресен магданоз.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



Коментари