ЯХНИЯ С ГЪБИ


Когато ни се дояде нещо без месо - това е едно от ястията. Много добра комбинация между гъби, картофки и копър. До тази рецепта достигнах преди повече от 20 години, когато още се учех на кулинария и когато рецептите си ги четяхме в старите готварски книги. Прочетох я  в  книга, която даже не си спомням на кой автор беше, но знам че е от преди 1950 година издадена. Та там имаше много добре описани основни български рецепти. За съжаление книгата остана в България. Но пък ястието е още в главата ми и затова мога да го пресъздам.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 - 3 ПОРЦИИ:

250 гр. гъби печурки
2-3 средно големи картофа
2 ч. ч. зеленчуков бульон
1 глава кромид лук
1 ч. л.  брашно
1 ч. л. червен пипер
1 с. л. ситно нарязан пресен или сушен копър
сол и черен пипер на вкус
4 с. л. олио за яхнията
100 мл. олио за пържене на картофите


  •  Обелвам и нарязвам картофите на кубчета с размер 1 см.


  • Обелвам и нарязвам лука на кубчета.




  • Измивам и нарязвам гъбите на кубчета.



  • В малка по размер тенджерка, загрявам мазнината за пържене на картофките. Използвам малка по размер тенджерка, защото така ще използвам и по-малко количество мазнина.
  • Пускам картофките и ги изпържвам до тъмно златисто. Пърженето е на максимална степен на котлона. Картофките получават златистия цвят много бързо и за този кратък период те не са съвсем изпържени в сърцевината, но това не е проблем, защото им предстои още една топлинна обработка.
  • Изваждам ги в подходящ съд.



  • В подходяща по размер тенджерка, загрявам олиото за яхнията на средна мощност на котлона.
  • Пускам първо гъбите и ги изпържвам до омекване. Ако започна с лука - той изгаря много бързо, поради това започвам винаги с гъбите.
  • Добавям кубчетата кромид лук и продължавам пърженето, докато и те поомекнат.
  • 1 препълнена ч. л. брашно изсипвам към гъбите и бъркам за кратко.
  • Веднага добавям ч. л. червен пипер и заливам с горещия зеленчуков бульон.
  • Пускам пържените картофки и продължавам поне 20 минути на слаб котлон варенето на яхнията.
  • Ако използвам сушен копър го добавям заедно с картофките.
  • Оставям яхнията минимум 15 минути да поври на слаб котлон.



Сервирам яхнията поръсена със ситно нарязан пресен копър.


Да Ви е вкусно!

Коментари