ТРИЪГЪЛЕН ТУТМАНИК С МАЯ


Тутманикът, в моите представи е винаги с триъгълна форма. Нямам представа защо! Може би, защото като ученичка си купувах тутманик от лафката с триъгълна форма. Поради тази причина тутманикът, който правя за моето семейство, повече от 25 години има тази форма.
Оказа се, че и моят внук Мартин иска да похапва триъгълен тутманик, защото в училището такъв има в "Лафката" и е много вкусен! 
Споделям с Вас направата му!
Да се забавляваме!








НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг брашно 
3 яйца /едното е за намазване/
400 гр. сирене
125 гр. масло
2 пак. суха мая
400 мл прясно мляко /ако мерите с чаши - 2 ч. ч./
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
200 мл олио /ако мерите с чаши - 1 ч. ч./ Това количество мазнина винаги може да се намали, според Вашите желания



  • В купа смесвам около 800 гр от брашното, захарта, солта и сухата мая. Аз винаги си оставям част от брашното на една страна, защото е по-лесно да го добавя при нужда. Но, когато тестото ми стане много твърдо, защото съм сипала цялото количество брашно, няма как да добавя после течност. Разбърквам.
  • Правя кладенче и чуквам две от яйцата и добавям олиото.

  • Загрявам млякото в микровълновата за кратко и добавям към яйцата.



  • Разбърквам всичко до получаването на топка, която доомесвам на ръце. Тестото е с много мазнина и не лепи по ръцете. Леко е за работа.
  • Оформям на топка и оставям в купата да втаса. След като удвои обема си - тестото е готово.


  • Разделям тестото на четири равни части. Тестото не лепи и не е нужно да се поръсва с брашно плоскостта за работа. 

  • От всяка част разточвам квадратна кора с дебелина 5-7 мм, която намазвам с разтопеното масло и поръсвам обилно със сирене. Сиренето може да се смеси и с две разбити яйца, но това не е задължително.



  • Сгъвам кората наполовина и отново намазвам с масло и поръсвам със сирене.




  • Сгъвам на квадрат и подреждам в тавата. Оставям малко разстояние между квадратите, защото те увеличават обема си при второто втасване, а и при самото изпичане.




  • Останалите три части от тестото обработвам по същия начин.
  • С помощта на остър нож режа квадратите по диагонал, така че да се получат триъгълници.
  • Оставям тестото да втаса за около 15 - 20 минути или докато загрее фурната до 180 градуса.



  • Втасалият тутманик го намазвам с разбито яйце и изпичам за около 30 минути в загрятата фурна до златист цвят.



  • Изваждам готовия тутманик от фурната и намазвам със студена вода за блясък.


Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!











Коментари