ТУТМАНИК


Тутманикът, в моите представи е винаги с триъгълна форма. Нямам представа защо! Може би, защото като ученичка си купувах тутманик от лафката с триъгълна форма. Поради тази причина тутманикът, който правя за моето семейство, повече от 25 години има тази форма






Аз имам два варианта за постигане на формата. Единият е като разделям тестото на две. Разточвам две кори, които покривам с плънката и сгъвам до квадрат. Подреждам двата квадрата в тава и режа с нож по диагонал, още преди втасването. Така се получават правилни триъгълни парчета. Днес обаче приготвих тутманика на четири триъгълника. Ето как:


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 равни ч. ч. брашно
3 яйца
1 жълтък
250 гр. сирене
100 гр. масло
20 гр. жива мая
50 мл. гореща вода
1/2 ч. ч. прясно мляко
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1/2 ч. ч. олио

  • В подходящ съд разтварям маята със захарта, 1 с. л. брашно и водата. 
  • Оставям на топло докато удвои обема си.

  • В купа за месене пресявам брашното и солта и правя кладенче.
  • В друга купа - разбивам 1яйце плюс белтъка от яйцето за намазване, прясното мляко и олиото.



  • Добавям в кладенчето яйчената смес и маята. 
  • Бъркам бавно с дървена лъжица, докато сместта поеме повечето от брашното.
  • Когато тестото стане на топка и залепне по лъжицата, продължавам месенето на ръка, докато свърши брашното в купата.
  • Оформям на топка, покривам с кърпа и оставям на топло за половин час да удвои обема си.



  • Разделям тестото на четири равни части.
  • От всяка част разточвам квадратна кора с дебелина 5-7 мм.



  • Намазвам с разтопеното масло.



  • Разпределям част от плънката - разбитите яйца и натрошеното сирене.



  • Сгъвам на половина.



  • Намазвам с масло и покривам с плънка.



  • Сгъвам на квадрат и отново намазвам с масло и поръсвам с плънка.



  • Сгъвам по диагонал, докато се получи правилен триъгълник.
  • Останалите три части от тестото обработвам по същия начин.



  • Подреждам в тавичка с размер 20 х 25 см. и оставям тутманика  на топло, покрит с кърпа за половин час да удвои обема си. 
  • Включва фурната на 180 градуса да загрее.
  • Втасалият тутманик го намазвам с разбит жълтък.



  • Тутманикът се пече половин час на 180 градуса.
  • Изваждам готовия тутманик от фурната и намазвам със студена вода за блясък.



Поднасям горещ тутманик с чаша айрян.









Коментари