ТЕЛЕШКИ ДРОБ С ЯБЪЛКИ, СОС И ХРУПКАВ ПЪРЖЕН ЛУК


Нищо особено! Пържен телешки дроб, пържени ябълки, сос, хрупкав пържен лук и за гарнитура - картофено пюре. Много просто, но важното е да се сети човек. Е .... аз не се сетих, а за първи път опитах този телешки дроб, когато работех в един друг немски ресторант. Тогава още не говорех добре езика и бях помощник в кухнята. Всъщност от собственика и готвач в този ресторант - Оли, бивш волейболист, научих и рецептата. Останах много очарована от вкуса и веднага възпроизведох рецептата у нас. Хареса се и така влезе в моето тефтерче. Препоръчвам Ви и Вие да опитате!




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг. телешки черен дроб
4 бр. ябълки
4 глави кромид лук
1 ч. ч. брашно за овалване
1 с. л. брашно за сгъстяване на соса
1 ч. ч. телешки бульон
100 мл. олио за пържене
сол на вкус




  • Измивам хубаво черния дроб.
  • Нарязвам го на филийки с дебелина около 2 см.
  • Подсушавам с домакинска хартия.
  • Поръсвам със сол.



  • Всяка филийка дроб овалвам хубаво в брашно.



  • В подходящ по размер тефлонов тиган, загрявам олиото. Котлонът е на максимална степен на мощност. 
  • Пускам филийките дроб в горещата мазнина и намалявам с една степен мощността на котлона. Пържа на по-слаба температура, защото много бързо изгаря брашното. Пърженето трае около 5 - 7 мин. 
  • Обръщам и пържа още около 7 мин. Пърженето е в голямо количество мазнина, защото така дробът се изпържва добре и в сърцевината. Тъй като не обичам да е много сух, оставям го леко алангле. Проверявам готовността на дроба като стек - натискам с пръст, ако пръстът ми потъва - още не е готов. Ако при притискането усещам стегнатост на дроба - готов е.
  • Изваждам  готовия дроб в подходящ съд с капак и оставям на топло място.



  • Обелвам ябълките, почиствам от семената и нарязвам на филийки.
  • Изпържвам ябълките в мазнината от дроба, за да поемат и те от вкуса му.
  • Изваждам в съд с капак и оставям на топло.



  • Приготвям Хрупкав пържен лук от главите кромид лук.
  • В мазнината от пърженето сипвам 1 с. л. брашно. Пържа брашното на средна мощност на котлона при непрекъснато бъркане, докато брашното получи тъмно златист цвят. Заливам с горещия телешки бульон. Добавям сол по мой вкус.
  • В чиния слагам три парчета телешки дроб, покрай тях подреждам парченца ябълка. Заливам със кафявия сос и покривам с пържения лук.
  • За гарнитура, с помощта на шприц, правя розички от картофено пюре.



Коментари