ЛУЧЕНА СУПА


Това е просто една супа от кромид лук, но ... много вкусна! Тази рецепта научих отново тук - в Германия. Супата е известна също така и като френска лучена супа, но за мен си остава рецепта, научена в Германия. 
Имала съм винаги резерви към супите от кромид лук, но когато опитах тази си промених мнението и започнах да я приготвям и у дома. Много е вкусна и се приготвя бързо!
С много голямо удоволствие добавям  рецептата в моето тефтерче. 







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

4 средно големи глави кромид лук
5 с. л. олио
700 мл. бульон по избор - телешки, пилешки, зеленчуков
1 с. л. брашно
1/2  ч. ч. сухо бяло вино
1 с. л. Kräuter de Provance Провансалска подправка /микс от сушена подправки/
сол на вкус
3 - 4 филийки хляб за тостер
3 - 4 много тънки филийки кашкавал /аз използвам Гауда/


Как да направим провансалската подправка сами?

2 с. л. сушен розмарин
1 с. л. семена от копър
2 с. л. сушена чубрица
2 с. л. сушена мащерка
2 с. л. сушен босилек
2 с. л. риган
2 с. л. сушени цветове от лавандула
2 с. л. сушен магданоз
1 с. л. сушен естрагон
1 с. л. дафинов лист на прах
Розмаринът и семената от копър трябва да се смелят добре с мелачка за подправки. Всички подправки се смесват и съхраяват в затворен съд.


  • Почиствам лука и режа на половина. Обръщам половинките върху отрязаната страна и от към късата част на лука режа филийки с дебелина около 3 мм. Така се получават лентички.



  • В подходяща тенджера изсипвам олиото и включвам на максимална степен на котлона. Добавям лука и пържа докато омекне.



  • Намалявам котлона с една степен и добавям брашното, като разбърквам, за да не залепне брашното за дъното на тенджерата. Пържа брашното точно 1 минута при непрекъснато бъркане.




  • Заливам с горещия бульон и варя около 10 минути, като намалявам котлона с още половин степен. Супата е нужно само да "къкри".

  • Добавям бялото вино и подправката,  и варя още 5 минути.



  • Изключвам котлона, без да премествам тенджерата.
  • Включвам фурната на горен реотан и на 250 градуса.
  • Препичам филийките на тостер.

  • Върху всяка филийка слагам парче кашкавал и запичам в горещата фурна до разтопяване а кашкавала и до златисто.


  • В подходяща чиния изсипвам порция супа, подреждам отгоре филийка с кашкавал и поръсвам с прясна мащерка.

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!







Коментари