ЛУЧЕНА СУПА


Това е просто една супа от кромид лук, но ... много вкусна! Тази рецепта научих отново тук - в ресторанта, в който работя. Имала съм винаги резерви към супите от кромид лук, но когато опитах тази си промених мнението и започнах да я приготвям и у дома. С много голямо удоволствие добавям  рецептата в моето тефтерче. 







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

4 средно големи глави кромид лук
5 с. л. олио
700 мл. бульон по избор - телешки, пилешки, зеленчуков
1 с. л. брашно
1/2  ч. ч. сухо бяло вино
1 с. л. ситно нарязан магданоз
сол на вкус
3 - 4 филийки хляб за тостер
3 - 4 много тънки филийки кашкавал /аз използвам Гауда/

  • Почиствам лука и режа на половина. Обръщам половинките върху отрязаната страна и от към късата част на лука режа филийки с дебелина около 3 мм. Така се получават лентички.



  • В подходяща тенджера изсипвам олиото и включвам на максимална степен на котлона. Добавям лука и пържа докато омекне.



  • Намалявам котлона с една степен и добавям брашното, като разбърквам, за да не залепне брашното за дъното на тенджерата. Пържа брашното точно 1 минута при непрекъснато бъркане.




  • Заливам с горещия бульон и варя около 10 минути, като намалявам котлона с още половин степен. Супата е нужно само да "къкри".



  • Добавям бялото вино и магданоза, ако е сух и варя още 5 минути.



  • Изключвам котлона, без да премествам тенджерата, добавям магданоза /ако е пресен/.
  • Включвам фурната на горен реотан и на 250 градуса.
  • Препичам филийките на тостер.
  • Всяка филийка покривам с парче кашкавал и ги нарязвам заедно на 9 на брой кубчета.




  • В подходяща чиния изсипвам порция супа, подреждам отгоре филийките и слагам във фураната, като скарата предварително съм качила най-близо до реотана. 



  • Запичам супата докато кашкавалът се разтопи и зачерви.
  • Сервирам супата гореща.



Заслужава си да опитате!

Коментари