ПАНИРАН ТЕЛЕШКИ ЕЗИК


Сигурно няма българин, който да не е пробвал паниран телешки език или пък език в масло и да не е останал доволен. Това са ястия, които са деликатес за нас - българите, но пък в Европа - напълно непознати. Днес Ви запознавам с паниран телешки език и как ние у дома го приготвяме. 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 телешки език
5 яйца
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. галета /брашно за паниране/
сол на вкус
1 пакет зеленчуци за супа
200 мл. олио за пържене

  • Много е важно телешкият език да бъде много добре сварен.
  • В нормална тенджера се вари минимум 3 часа, за да е добре сварен.
  • В тенджера под налягане, както аз го приготвям са нужни между 1,5 - 2 часа.



  • В тенджерата под налягане сипвам минимум 3 л. вода, или толкова количество, колкото езикът да е покрит, но да не е повече от максимално допустимото количество, според различните тенджери под налягане - то е различно
  • Нарязвам зеленчуците на много едри парчета и ги добавям, заедно с езика, който е добре измит. Добавям сол на вкус.
  • След като тенджерата зашуми, намалявам котлона на минимална степен и оставям така минимум 2 часа.



  • Добре свареният език, още докато е горещ, обелвам, с помощта на малко остро ножче.
  • Бульонът от варенето на езика, прецеждам и мога да използвам в бъдеще за приготвянето на друго ястие.



  • Добре обеленият език, нарязвам на филийки с дебелина 1 см.
  • Приготвям в три подходящи по дълбочина чинии или купи брашно, разбитите яйца и галетата.
  • Езикът не го посолявам отново, той е поел достатъчно сол при варенето.



  • Топя филийките език първо в брашно, после в яйце и най-накрая в галета.
  • Подреждам върху подходяща плоскост или съд и оставям поне за 10 минути да отлежат.



  • Загрявам мазнината на максимална степен на котлона. В момента на пърженето намалявам с една степен. Това го правя, за да не ми изгори бързо панировката. Тъй-като езика е предварително сварен, нужно е само панировката да се изпържи.
  • Панираният вече език го потопявам отново в разбити яйца и пускам в нагорещеното олио.



  • Когато се зачервят леко от едната страна, обръщам филийките език да се изпържат за малко и от другата страна.
  • Готовите филийки вадя върху домакинска хартия, за да се отдели излишната мазнина от пърженето.



  • Сервирам готовия език с резенчета лимон или сос от ябълки.
  • За тези, които обичат сладко-кисел сос от ябълки - необходимите продукти са:
1 голяма обелена и настъргана ябълка
сокът на 1 лимон
1 ч. ч. бяло вино
1 с. л. захар
малко сол на вкус
1 с. л. брашно

  • В тенджерка се смесва ябълката, сокът от лимона, захар, сол и виното. Сваряват се продуктите.
  • Брашното се размива в малко вода и се добавя към свареният за около 10 минути ябълков сос. Брашното е за сгъстяване на соса.
Панираният телешки език може да се консумира и топъл, и студен!
Добър апетит!



Коментари