СОДЕНА ПИТКА - ЦВЕТЕ С ПЛЪНКА ОТ ПЕСТО


Много често, когато нямам време, а ни се яде топла питка си печем содена питка. Тя се замесва бързо и не изисква много време, поради това че не се налага да втасва тестото. Този път обаче я направих с плънка от песто Дженовезе. Получи се питка с аромат на босилек. Самата направа под формата на цвете видях отново от снимки в Rezepte aus aller Welt. Но за тези, които не им се занимава да я оформят по този начин, могат просто да използват количеството продукти и като се оформи на питка се изпича, без плънка.




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

4 ч.ч. брашно
300 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
3 яйца
1 жълтък за намазлане
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сол
2 с. л. песто Дженовезе с босилек
1 ч.л. шарена сол


  • В подходяща купа изсипах брашното и солта. Направих кладенче по средата.
  • Добавих в кладенчето, предварително разбитите яйца, олиото и киселото мляко, в което предварително изсипах содата и разбърках. Така содата кипва.
  • С помощта на дървена лъжица, започнах да бъркам и постепенно да взимам от брашното и така докато тестото започне да залепва по лъжицата.
  • После продължих месеното с ръце, като продължавах да взимам от брашното. Месенето продължава докато се получи меко и гладко тесто, което спира да лепи по ръцете.



  • Оформих тестото на топка и оставих за 10 мин. да отлежи.



  • Разделих тестото на две равни части.



  • От всяка част разточих кръгла кора. Размерът на кората може да се определи, като се нарисува кръг с диаметър 30 см. на хартия за печене.



  • Аз използвах ринга от формата за торта. С помощта на него разточих две еднакви по размер кори.



  • В тавата, в която ще пека, постлах хартия за печене, сложих първата кора и я намазах с песто.



  • Върху нея сложих втората кора.



  • С помощта на това приспособление, маркирах 16 равни по размер парчета. В средата се получи немаркиран кръг.



  • С помощта на нож за пица изрязах 16 правилни парчета, като в средата остава кръг, който не е изрязан.



  • Две по две парчета ги повдигам и усуквам навътре едно към друго.



  • Повтарям това усукване, докато свършат всичките 16 парчета.



  • Така се получи цветето.



  • Намазах с разбит жълтък.



  • Поръсих с шарена сол.



  • Пекох в предварително загрята фурна на 200 градуса точно 45 минути.
  • Самият пълнеж и поръсването отгоре е избор на всеки от вас. Тук може да се импровизира.
  • Тези, които решат да приготвят питката без пълнеж, трябва само с помощта на вилица да направят дупчици по цялата площ на питката, преди намазването със жълтък.



Коментари