ТОРТА КРАСИ


Сигурно няма семейство в България, което на Цветница да не празнува. На този ден всички, които носят име на цвете или дърво имат имен ден. Така е и при нас. Моята майка, моят брат и моята по-голяма дъщеря. Да са живи и здрави! Това е и поводът да направя през нощта, защото бях на работа,  тази торта и да отбележим и ние Цветница. Спрях се на тази рецепта, от моята приятелка Краси, защото е много лесна и бърза за направа, а в същото време изключително вкусна. 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

5 яйца
500 гр. маскарпоне или крема сирене
1 ч. ч. захар
2 пак. обикновенни бисквити
100 мл. прясно мляко

За декорация:

1 бр. черен шоколад
50 гр. смлени лешници /орехи/
4 бр. от бисквитите


Ето така получих рецептата. Така, че количеството продукти, необходимо за направата е по мое усмотрение. Блягодаря ти, Краси! Тортата е изключително вкусна!

  • Разделих белтъците от жълтъците.
  • Разбих жълтъците със захарта на пухкав крем.




  • Добавих маскарпонето и отново продължих да разбивам, минимум 5 минути, докато се разтопи захарта и се получи пухкав крем.



  • В суха купа и сухи накрайници на миксера, разбих белтъците. Пробвам дали са готови, като обърна купата и не се разсипват. 




  • Добавих белтъците към сместта с жълтъците, като вече не разбивам с миксер. Тук разбъркването е много бавно и внимателно. Целта е да не спаднат белтъците, а пък кремът да остане въздушен и пухкав.



  • Подготвям си формата за торта и в една купичка изсипвам прясното мляко. Топя бисквитите в прясно мляко и подреждам на дъното на формата.





  • Намазвам с част от крема и отново редя бисквити, потопени в прясно мляко. Продължавам по този начин, докато свършат бисквите и крема. Оставям си само 4 бр. бисквитки за декорацията. Завършвам подреждането на тортата с крем.



  • Оставям готовата торта в хладилника, минимум 3 часа.
  • През това време си подготвям декорацията. 
  • Бисквитките ги смилам в блендер.



  • Разтопявам шоколадът на водна баня и още докато е топъл го изливам върху пластмасова дъска за рязане, на много тънък слой.
  • С помощта на тиксо застопорявам дъската, за да не се мести, докато оформям парченцата шоколад за декорацията.
  • Оставям минимум 30 минути, за да стегне шоколада.



  • С помощта на лопатка, започвам да избутвам шоколада. Лопатката я държа наклонена на 45 градуса, спрямо дъската.
  • Избутвам или изчегъртвам шоколада. Така се получават дълги, с размера на лопатката стърготинки от шоколад.




  • Украсих тортата отстрани с настъргани лешници.



По рецептата на Краси, украсяването на тортата е с течен шоколад. С помощта на лъжица, поливате на тънка струйка от течния шоколад върху тортата. 


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Коментари