ШАРЕН КОЗУНАК


Много се чудех "Шарен" или "Мързелив" козунак да го кръстя. Шарен е, защото напълних всяка от трите части на козунака с различни продукти. Общо взето, според това което имах налично в момента. Мързелив е, защото тестото приготвих от вечерта и втаса в хладилника. На другия ден само направих рулцата, оплетох и изпекох. Исках да докажа на себе си, че времената промениха и направата на козунак. Че не е нужно помещението да е с температура почти 30 градуса и че не е нужно 100 пъти да удряш тестото в масата. Това беше просто проба и се получи много успешна. Самият козунак беше изяден до края на деня. 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ  ЗА  ФОРМА С РАЗМЕР 30 х 10 СМ:


3 яйца
1 жълтък за намазване
150 гр. кристална захар
150 мл. прясно мляко
20 гр. мая или 1/2 кубче
сол
2 пак. ванилия
настъргана кора на 1 лимон
80 мл. олио
600 гр. брашно
100 гр. масло

  • Този път не извадих продуктите, необходими за козунака от хладилника. Те не бяха със стайна температура. Прецених, че когато ще втасва в хладилник - не е нужно.
  • В подходящ съд разтворих маята в малко топла вода и 1 с. л. от брашното и 1 с. л. от захарта. Разбърках с пръсти до получаването на гъста кашичка и оставих за 10 минути да удвои обема си.


  • През това време смесих прясното мляко със захарта и затоплих на котлона, докато се разтопи захарта. Аз разтопявам захарта, защото си мисля, че по-голямото количество захар винаги влияе после на втасването на тестото и когато е предварително разтопена, тя се поема по-равномерно в тестото. Оставям млякото да поизстине. Яйцата разбих предварително, добавих към тях ванилията, олиото, кората от лимон и изстиналото мляко със захарта.
  • В подходяща по размер купа, изсипах брашното, като винаги си държа и пакета с брашно до мен, ако е необходимо да добавям още. Направих кладенче в брашното и изсипах яйчената смес в него. Добавих втасалата мая и с помощта на дървена лъжица започнах постепенно и бавно да бъркам като взимам по малко и от брашното. Бърках и взимах брашно, докато тестото стане на топка и започне да се залепва по лъжицата. Тогава продължих месеното с ръце.
  • Все си мисля, че ако всичко това се бърка с миксер, но с накрайниците за тесто и постепенно се добавя брашното и после маслото, ще се получи много хубаво тесто. Или пък ако се бърка с помощта на кухненски робот. Аз понеже изгорих вече един миксер от направата на тесто и нямам кухненски робот, месих на ръка.
  • Маслото разтопих предварително във микровълновата фурна. Започнах да си топя едната ръка в течното масло и да меся, топя и меся и така докато остане малко от маслото на дъното на съда. Остатъкът от маслото ползвах на следващия ден. А самото тесто стана на шупли от маслото.



  • Така оформеното на топка тесто поставих в стъклена тенджерка. Похлупих с капак и оставих за цяла нощ в хладилника.



  • На сутринта тестото беше запълнило тенджерката.



  • Разделих на три равни части.



  • Всяка част разточих на кора с размер около 30 х 10 см. Намазх с останалото масло от предишния ден, отново разтопено в микровълновата.



  • Първата кора поръсих със стафиди, които предварително овалях в брашно.
  • Втората кора поръсих обилно със захаросани портокалови кори.
  • Третата кора намазах с мармалад от шипки и поръсих с обелени и тънко нарязани бадеми.



  • Навих всяка кора плътно по дължина на руло.



  • Трите рула оплетох на плитка.



  • Поставих в предварително намазаната с олио форма и поръсена с брашно. Следващият път ще сложа и хартия за печене на дъното, защото изваждането на готовия козунак ми създаде проблеми.



  • Поставих във фурната и включих на 50 градуса. Беше необходимо около 30 минути да втаса козунака. Температурата в стаята беше само 20 градуса. Те не са достатъчни за да втаса бързо и добре козунака. Поради това ползвах фурната.
  • Втасалият козунак намазах с разбит жълтък и поръсих с обелени и нарязани на ситно бадеми и обилно със кристална захар.
  • Сложих във фурната и включих на 180 градуса. Необходим беше 1 час за изпичането на козунака. Е, трябва да се внимава да не потъмнее много отгоре. Тогава може да се покрие с малко хартия за печене, за да не изгори много. Моят стана малко по-тъмен, но така пък се получи много вкусна коричка.



  • Извадих от фурната и намазах отгоре с водичка - за блясък. Оставих за известно време във формата да изстине. 



Беше изяден за много кратко време. Може би, поради липсата на козунаци тук, или пък защото се получи супер вкусен. Не знам! Нооооооооо - това ще е начина на направа, от тук нататък!



Коментари