КРЕМ "BLUMENERDE" ИЛИ "ПОЧВА ЗА ЦВЕТЯ"


Моята приятелка - Краси е тук на гости. Попитах я какъв вид десерт би искала да пробва от немската кухня. Тя си пожела кремче, което да е леко за хапване и бързо за приготвяне. Не се чудих дълго. Скоро бяхме коментирали в ресторанта, в който работя този крем - Blumenerde. Не беше трудно да намеря и рецептата в Kochbar, където често търся нещо интересно и различно за приготвяне.
 Тук има традиция - при големи събития като сватби, рожденни дни и др. гостите да приготвят сами сладкишите и тортите. Точно този крем е много атрактивен за почерпка на такова събитие. Аранжировката зависи от фантазията на този, който го е направил. Може да се сервира дори в малки саксийки и да се аранжира със свежо цвете по избор. Или пък в огромна прозрачна купа и аранжирано с изработени от марципан цветенца.
Така направихме и ние. Краси ми помогна в оцветяването на марципана и тя изработи цветенцата и листенцата. Аранжирахме и в голяма стъклена купа и в различни по модел и размер чаши, защото искахме да видим, в кой съд ефектът е по-добър. Идеята е да наподобява саксийка с посадени цветенца. Ефектът е поразителен. Оказа се наистина много вкусен и лек крем, а в същото време много приятна гледка.






Необходими продукти:

600 мл. прясно мляко
250 мл. течна сметана за готвене /може да се замени със заквасена сметана/
1 ванилия
1 пак. втвърдител за сметана /може и без него/

  • Започнах със смилането на бисквитките в блендера. 



  • След като ги смлях ситно, бисквитките напомнят много точно почвата, в която си засаждаме цветенцата.



  • В подходяща купа, според указанията на опаковката, разбих двете пакетчета Парадайз крем в 600 мл. прясно мляко. Разбивах минимун 3 минути, докато се получи пухкав крем.
  • Добавих Маскарпонето към крема и разбивах още 1 минута, докато сиренето се смеси хубаво с крема. 



  • В друга купа, отново с помощта на миксер, разбих сметаната заедно с втвърдителя за сметана и ванилията  и добавих към маскарпоне-ваниловия крем, но вече с помощта на телта за разбиване, много внимателно, за да не спадне обема на сметаната и да остане кремът пухкав.



  • Сега вече започва аранжирането на десерта. В зависимост от това, за какъв повод го приготвяте. Всичко е въпрос на фантазия. Може да имате подходящ съд, който наподобява сандъче за цветя, или пък малки саксийки, може да е голяма прозрачна купа или чаша, може да са просто малки купички или чашки. 
  • Редуват се 1-2 с. л. от смлените бисквити, 1-2 с. л. от крема, отново бисквити, отново крем и така докато стигнете до горе. Трябва да завършва запълването на съда с бисквитки, за да се имитира точно почвата.
  • За декорация отново включвате фантазията си. Може да използвате свежи или изкуствени цветя. Може да направите цветенца и листенца от фондан или от марципан. Всичко е въпрос на възможности и фантазия.
  • Ние с Краси използвахме Марципан на др. Йоткер и бои за оцветяване на др. Йоткер. За самото оформяне на цветенцата използвахме току що закупената от мен миниатюрна матрица  за цветенца.
  • Готовият крем оставям минимум 1 час. на хладно, за да стегне.

Резултатът беше много сполучлив и много вкусен. Препоръчвам и на Вас да опитате!




Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари