ПРАСКОВИ


Аз продължавам да публикувам вкуснотийки от детството си. Това са сладки, които много обичам, но за съжаление моята майка не ги правеше и аз трябваше да гостувам често на Тачо и Ани, приятелки от детството, чиято баба приготвяше невероятно вкусни прасковки. Няма да забравя и вкуса на плънката на тези сладки. В по-късните години, когато ми се дояждаха, купувах готови от магазина. Вкусът не беше същият. След много ровене в готварски книги и четене на рецепти в интернет, сглобих една рецепта, която ми напомни вкуса точно на тези праскови - направените от бабата на Тачо и Ани. Опитайте ги и Вие! Мисля, че ще Ви харесат!




Необходими продукти:

За тестото:

250 гр. свинска мас Schweineschmalz
1 ч.ч. кристална захар
2 яйца
2 ванилии
1 ч. л. амонячна сода Hirschhorn Salz
150 гр. кисело мляко 
4,5 ч.ч. брашно

За плънката:

1 ч.ч. ситно смлени орехи
1 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
125 гр. краве масло
1 с. л. какао
1 ванилия

За декорацията:

листенца от бръшлян


  • Свинската мас трябва да постои известно време на стайна температура, за да омекне. Разбивам я много хубаво със захарта, към която съм добавила ванилията, за да се получи пухкав крем и тогава постепенно добавям едно по едно яйцата. Продължавам разбиването и добавям киселото мляко като предварително съм разтворила в него амонячната сода.



  • Продължавам разбиването на сместта, но вече с накрайниците на миксера за тесто. Започвам бавно да добавям брашното. Когато се получи хубава смес за месене, продължавам работа с ръце.



  • Това тесто ми е любимо за работа, защото е меко и не залепва толкова много по ръцете. Оформям на топка и оставям на студено, покрито с кърпа да отлежи за час и половина.



  • Започвам оформянето на топченца с големината на орех. Не трябва да са по-големи, защото при печенето те удвояват обема  си. Подреждам в покрита с хартия за печене тавичка като оставям достатъчно разстояние между топченцата. Всяко топче притискам леко с пръсти.


  • Фурната е включена да загрява на 200 градуса. Печат се около 15 минути. Трябва да потъмнеят. 
  • Докато се пекат си подготвям плънката. Смесвам всички продукти, без прясното мляко, като маслото също трябва да е със стайна температура, за да може лесно да се омеси. 




  • Изстиналите вече сладки, издълбавам много внимателно с чаена лъжичка. Внимавам защото те са доста чупливи. Трохичките ги добавям към плънката и чак тогава заливам с прясното мляко.



  • Омесвам всичко с ръка, така че да се получи еднородна смес.



  • С помощта на чаена лъжичка напълвам всички издълбани сладки. 


  • Слепвам две по две, така че да се получи топчица във формата на прасковка.



  • В две отделни купички разтварям червената и жълтата боя за сладки. Боята я разтворих в малко водичка. В трета купичка сипах кристална захар.
  • Топя всяка сладка в червена боя, после обръщам и топя в жълта боя.  Топенето трябва да е за част от секундата, не задържайте сладката в течността, защото ще се напои и после става мека.




  • После пускам в купичката със захар и раздрусвам, така че от всички страни да попие захарта.



  • Подреждам отново върху хартия за печене и оставям на хладно място да отлежат поне 24 часа.
  • Украсявам с листенца от бръшлян.



Коментари