КРЕМ КАРАМЕЛ


 Крем Карамелът е един десерт, който винаги е присъствал в менюто на моето семейство и моите приятели. Докато децата бяха малки го приготвях сама много често. После децата пораснаха, аз пътувах много и тогава си го похапвах в ресторантите. С моята приятелка Краси обожавахме, когато се връщахме от Турция с автобус и спирахме да почиваме, да си похапваме Крем Карамел. Малки и апетитни порции Крем Карамел. Мнооооого вкусно!
Сега отново започнах да го приготвям у дома. Особено, когато съм поканила на гости чужденци. Тогава ги посрещам само с български ястия и понякога десерта е Крем Карамел.
А на теб Краси, ще направя специално, когато ми дойдеш на гости!



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 6 ПОРЦИИ:

500 мл. прясно мляко
1 ч.ч. захар
4 яйца
1 ванилия
4 препълнени с. л. захар за карамела

  • Подреждам формичките в тавата, в която ще ги пека. Моите формички са с обем 150 мл. 



  • В тефлоново тиганче изсипвам захарта за карамела и на максимална степен на котлона я разтопявам. Когато започне да излиза пара и да замирисва, изключвам котлона.



  • Моето тиганче е мъничко и затова леко разбърквам с чаена лъжичка. Не е хубаво захарта да стане много тъмна на цвят. Тогава може да загорчи при готовия Крем карамел. Когато я приготвяте - стойте до нея. Така ще си спестите разочарованието после. Щом разбъркам - махам от котлона и веднага изсипвам във формичките.



  • Изсипвам  по една чаена лъжичка във всяка формичка. Според моите вкусове е достатъчно. Карамелизираната захар, освен че дава добър завършен вид на Крема, дава и допълнителна сладост.



  • В подходяща тенджрка изсипвам млякото и захарта. Разбърквам и пускам котлона на максимална степен. Щом млякото започне да шуми и да излиза пара, изключвам котлона. Изчаквам, докато започне леко да завира. Разбърквам, за да проверя дали захарта се е разтопила. Оставям на студено да се охлади.



  • Разбивам в подходяща купа яйцата. 



  • Към яйцата добавям охладеното мляко. Ако млякото е горещо, ще се пресекат яйцата и кремът няма да Ви се получи. 
  •  Отново разбивам, за да се смесят яйцата и млякото.



  • Изливам от млечно - яйчената смес във формичките. Разпределям така, че да е  еднакво количеството във всяка форма.



  • Наливам студена вода, около 2 пръста и поставям тавата в студена фурна. Печа на 180 градуса, около 1 час. През цялото време внимавам водата в тавичката да не заври. От време на време добавям студена вода, за да не позволя завирането.
  • Когато кремът добие златист цвят и при побутване на купичката, сместта е неподвижна, изключвам фурната.
  • Оставям още малко да постои във фурната и после оставям на студено да се охлажда.
  • Крем карамелът се сервира студен. Сервирането е също една важна процедура.
  • С помощта на чаена лъжичка, притискам леко по края, където кремът е залепнал за формичката, за да се отлепи.



  • Чинийката, в която ще сервирам я похлупвам върху формичката.



  • Обръщам двата съда така, че чинийката да остане отдолу, а формичката отгоре.



  • С помощта на двете си ръце и във въздуха раздрусвам леко кремът, за да се отлепи от формичката. На тази снимка е само с едната ръка, защото с другата трябваше да направя снимката.


  • Повдигам внимателно формичката и ... невероятно красиво и апетитно!




Опитайте! Ще Ви хареса! 






Коментари