КАРФИОЛЕНА БОМБА


Днес се навършва една година от първата моя публикация в Тефтерчето с рецепти. През тази една година, аз се забавлявах много. Научих много относно това как се прави блог, как се правят снимки, как се пишат рецепти. Като си отворя първите публикации и тези, които публикувах в последните месеци виждам една огромна разлика. За тази една година и посещенията на моето Тефтерче надхвърлиха 20 000. Благодаря на всички, които четат и пробват рецептите, които съм описала. Надявам се и в бъдеще да бъда полезна и съм сигурна, че имам да уча още много. 
Имах идея за този ден да направя торта, но не винаги всички идеи се осъществяват. Случи се така, че не остана време за торта. Но пък приготвих тази Карфиолена бомба, която се върти в една немска кулинарна група  във Фейсбук и е подлудила всички, както Кодрит Кадир беше подлудил членовете на Домашни вкусотии.
 Динко остана много доволен, защото той не е много фен на карфиола, но поднесен по този начин се получи ефектно и вкусно ястие.




За забързаните домакини има и клип на рецептата! 



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 средно голяма глава карфиол
1 л. пилешки бульон
50 гр. краве масло
500 гр. кайма по желание /аз използвах смес/
1 глава кромид лук
2 филийки бял хляб за тостер
1 яйце 
1 фикс за кюфтета на Маги
200 гр. пушен бекон /нарязан на много тънки филийки/



  • Изчиствам карфиола от листата и изрязвам кочана, но не много дълбоко, за да не се отделят цветенцата на карфила. 



  • Измивам карфиола добре.



  • В подходяща по размер тенджерка, изсипвам пилешкия бульон. Можете да ползвате и само подсолена вода. Пускам карфиола първоначално с кочана надолу и варя около 6-8 минути. После обръщам внимателно и варя още 4-5 минути. Не е нужно много дълго да се вари, защото в противен случай ще се разпадне и няма да може да се оформи бомбата.



  • През това си приготвям каймата като за пържени кюфтета. Омесвам хубаво каймата с яйцето, ситно нарязания кромид лук, фикса - накиснат според описанието на опаковката, яйцето, накиснатият предварително във вода хляб. Можете да добавите подправки по ваш вкс.Оставям на студено да стегне.



  • Изваждам внимателно карфиола от бульона и оставям да се отцеди и изстине. След варенето, карфиолът става лесно чуплив. Така, че бъдете внимателни.



  • В тавичката, в която ще се пече, поставям изстиналия карфиол с кочана надолу. Намазвам с кравето масло.



  • Покривам с кашкавалчетата.



  • Покривам отвсякъде с каймата, като покривайки - притискам. Притискам, за да не се раздроби при печенето и така придавам и хубава форма на топката.



  • След като съм покрила хубаво с каймата, покривам с тънките филийки бекон. От него трябва да има по цялата топка.
  • През това време съм включила фурната на 200 градуса да загрее.


  • Печенето на Карфиолената бомба е около 70 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Ароматът, който се разнесе из кухнята по време на печенето беше невероятен.



  • Бомбата се сервира цяла на масата, защото е много ефектна и на външен вид.



  • Сервирам я с гарнитура от сварени картофчета. Но Вие може да поднесете с любими за Вас  гарнитури.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



Коментари