ПАТАТНИК ПО РОДОПСКИ


Може би около преди 15 години, за първи път опитах Пататник. Благодарение на наши приятели от Мадан - Силви и Бинка, не само се запознах с това уникално ястие, но се запознах и по-отблизо с Родопите и хората населяващи този уникален район. Хора, които ме удивиха с работливостта си, добротата си, запазените си традиции и най-вече с дълбоката си любов към род и родно място. Невероятни хора, невероятна природа, невероятна кухня и мноооооооого спомени. Ох, отклоних се от темата. Гмурнах се в спомени и забравих, че пиша за пататника. Та ... аз за първи път го ядох печен във фурна, но сега реших да го направя на тиган и то, защото Бинка ми беше написала в рецептата, че и така е възможно да се приготви. И ето аз рискувах. Получи се супер. Но разлика във вкуса на този печен във фурната и този - на тиган не намирам. Вкусът си е родопски. Заслужава си да се опита!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За тестото:

2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сол
1 ч. ч. вода
1 ч. л. олио

За плънката:

1 кг. картофи
1 гл. кромид лук
1 ч. л. смлян черен пипер
1 с. л. джоджен
1 к. ч. олио
1 ч. л. сол
3 яйца
150 гр. сирене
50 гр. масло

  • Аз започнах най-напред от приготвянето на тестото за 2-те кори необходими за пататника. 
  • В подходяща купа смесих брашното със солта. При постоянно бъркане, добавих постепенно водата и олиото.





  • Омесих меко тесто, което покрих с кърпа и оставих настрана за около 30 минути да си почива.



  • През това време си приготвих плънката. Обелих картофите и ги настъргах на едро ренде.



  • Изцедих картофите от течността, като дори ги смачках с ръката, за да съм сигурна че всичката излишна вода се е изцедила.



  • В подходяща купа разбих яйцата, добавих сиренето - ситно натрошено и подправките. Сол, джоджен и черен пипер. Много се изкушавах да добавя и любимият ми сминдух, но това можеше да промени много вкуса на Пататника и затова се придържах изцяло към рецептата на Бинка.



  • Добавих към яйчената смес картофите, олиото и ситно нарязаният кромид лук. Разбърках хубаво, за да се смесят добре и равномерно всички продкти.



  • Разделих тестото на четири равни парчета, които оформих на малки питки с размер на чинийка за кафе. 



  • Намазах две от тях с малко масло и захлупих с другите две. Притиснах краищата и оставих за около 10 мин. да поомекне маслото. Това вече незнам дали го има в оригиналната рецепта. Но това  е останало от баничарския ми период, като той е виновникът и да познавам Бинка и Силви. По този начин правехме корите за баници тогава.



  • Разточих две кори с размер по-голям с около 5 см. от размера на тигана. Първо разстлах в кръг с ръце.



  • После с помощта на точилката достигнах необходимият размер.



  • В тиган с размер 28 см. в диаметър разтопих останалото масло.




  • Покрих тигана с първата кора, като краищата оставих да висят извън тигана.



  • Изсипах плънката и леко притиснах с помощта на лъжица, за да се запълни добре цялото пространство с плънка. Краищата на кората ги обърнах навътре, така че да покрият част от плънката.



  • Покрих с втората кора, като краищата на кората ги подпъхнах под първата кора. Така се получи едно хубаво пакетче, добре затворено отвсякъде с тесто.



  • Сложих тигана на котлон с размера на дъното на тигана и пекох на средна степен на мощност на котлона, похлупен с капак.



  • Печенето продължи около 20 минути. Краищата на пататника добиха тъмно златист цвят. Така прецених, че е време да се обръща. С помощта на ножче, отлепих пататника  от стените на тигана, за да може по-лесно да се обърне.



  • За самото обръщане можете да използвате капак, тавичка или същия размер тиган. За мен така беше по лесно. Използвах същия по размер тиган, само че първо го намазах с малко мазнинка. Похлупих с тигана и обърнах. Продължих печенето в другия тиган. Ако нямате същия по размер втори тиган, използвайте капака. Похлупвате с капака, обръщате пататника върху капака и после с плъзгане го връщате отново в тигана.



  • Продължих с печенето, но вече без капак още около 20 мин. Познава се по цвета кога е готов.



Има много варианти на приготвяне на пататник, но тъй като аз се запознах за първи път с пататник, който беше с кори за баница, така и свикнах да го приготвям.



Мисля, че и на Вас ще хареса. Вкусно е!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари