ТОРТА С КРЕМ КАРАМЕЛ ИЛИ КОДРИТ КАДИР - АРАБСКИ СЛАДКИШ



Кодрит Кадир - дума, която прочетох за първи път в интернет пространството. 
Една торта, която наистина ме впечатли. Един сладкиш, с който изненадах дори немските си приятели. 
 Смело мога да кажа, че имам доста опит в направата на този арабски сладкиш. Знам дори, защо понякога е със шупли, понякога перфектно гладък. Но това важи само за мен. Когато приготвям тортата с крем карамел в къдравата форма за кекс - с шупли е. Когато приготвям Кодрит кадир в правоъгълната форма, която има само четири ъгълчета - перфектен. Това са моите наблюдения. Използвайте изчистени форми за торти и тогава, следвайки стъпките в описанието на рецептата ще имате успех! 
Забавлявайте се!




За тези, които не искат да губят време - това е клипчето на рецептата!




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За Крем Карамел:

800 мл. прясно мляко
5 яйца
200 гр. захар
1 ванилия

За блата:

1 яйце
100 гр. захар
100 мл. прясно мляко
100 мл. олио
1 ч.л. бакпулвер
100 гр. брашно
2 ч. л. какао

За карамела:

4 с. л. захар

Форма за кекс, с дупка по средата с размер 22 см 


  • Започнах с карамелизирането на захарта. За целта използвах малко тефлоново тиганче. На максимална степен на котлона почаках захарта да започне да пуши. Тогава изключих котлона.



  • С помощта на лъжица, леко поразбърках захарта, за да се разтопи по-бързо. Дръпнах от котлона, за да не загори. Много бързо може да потъмнее и после ще нагарча при крем карамела.
  • Когато е напълно разтопена захарта и докато е още много гореща, излях карамела във формата за кекс. Така, че навсякъде по дъното да има от него. Това го направих докато е още много горещ карамела. Той много бързо се втвърдява. Оставих формата настрана. Дори и да се втвърди карамела - това вече не е проблем. По време на изпичането на тортата той се разтопява отново.



  • В подходяща тенджера смесих млякото и захарта за Карамела. На максимална степен на котлона, при непрекъснато бъркане и докато започне да пуши млякото, разтопих захарта. Щом запуши млякото - изключвам котлона. Когато преценя, че захарта е разтопена оставям млякото да изстине.



  • В подходяща купа разбих яйцата. Разбиването е много за кратко. Колкото яйцата да станат на еднородна смес. За по-сигурно можете да ползвате само тел за разбиване. Когато се разбива с миксер се получава много пяна, която пречи после при изпичането на Крема. 



  • Добавих към яйцата добре изстиналото мляко при непрекъснато разбъркване с тел за разбиване. Ако все пак Ви се получи много пяна - просто прецедете течността през сито. Така със сигурност Крема няма да стане на шупли при печенето.
  • Изсипах сместта за Крем Карамел във формата за кекс, където вече е изстиналата карамелизирана захар. 
  • Самата форма за кекс бях поставила предварително в тавичка, в която ще се изпича на водна баня тортата.



  • В подходяща купа и с помощта на миксер, разбих яйцето заедно със захарта. Постепенно добавих прясното мляко и олиото. Брашното, бакпулвера и какаото смесих предварително. Добавих и тях към яйчено-млечната смес. Разбих всичко много добре с миксера.



  • Включих фурната на 175 градуса да позагрее малко.
  • Сега вече стигнах до момента, който най-много ме притесняваше. Добавянето на сместта за блата към сместта за Крем Карамела. Използвах купа, която имаше и улейче, за по-лесно изливане на сместта. 
  • Много бавно и само на едно определено място изливах сместта на тънка струйка. Тя постепенно сама се разнася из цялата форма. 



  • Когато сместта в купата свърши, на мен ми се получи визуално едно пространство от 2 см. без смес. Това се оказа, че не е проблем. Тази смес за блата е много по-тежка от сместта за крема и тя се разпределя така или иначе равномерно по цялата форма. 




  • Налях точно 3 чаши много добре изстудена вода във тавичката, в която бях вече поставила формата за кекс.
  • Много внимателно, без раздрусване поставих тавата във леко позагрятата фурна. 
  • Пекох 1 час на 175 градуса. През цялото време проверявах дали водата в тавичката не завира. Наложи ми се  два пъти да долея по 1 чаша студена вода към водата в тавичката. Това не позволи за този дълъг период на водната баня да не завира. 
  • Проверявах готовността на тортата само с леко подрусване на формата за кекс. Когато сместта ми се стори по-стегната при подрусването и цветът на блата беше доста тъмен, прецених че е готова.
  • Извадих много внимателно от фурната и оставих, заедно с водната баня,  първо на стайна температура да поизстине. После оставих на студено още 12 часа /цяла нощ/ да стегне, като формата за кекс остана цяла нощ в тавичката с водата.
  • Преди сервиране първо отделих много внимателно с помощта на нож блата от стените на формата за кекс. Похлупих формата с чинията, в която ще аранжирам тортата и обърнах. Още при обръщането се чу звук на отлепяне на карамела.

  • Моята приятелка даде идея да аранжираме отгоре с тези шоколадови капчици. 
  • Получи се много ефектно и разбира се мнооооооооооооого вкусно.



Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!




Коментари

Silvia Velikova каза…
Благодаря за перфектната рецепта,за първи път ми се получи толкова добре !
Petya Argirova каза…
Радвам се много, Силвия, че сте доволна от рецептата! Това е и моята цел. Така да описвам рецептите в Ухае на..., че да са от полза на всички. Начинаещи и напреднали! Бъдете здрава и пишете отново! Поздрави!
Анонимен каза…
Благодаря,за подробно обяснената
рецепта.В момента пека сладкиша.
Когато приключи процеса изстиване е възможно да направя и снимка.БЛАГОДАРЯ ВИ.
Petya Argirova каза…
И аз благодаря, че споделихте с нас Анонимен! Дано и други рецепти Ви допаднат в Ухае на...!