КАВЪРМА СЪС СВИНСКО МЕСО


Ето още едно невероятно - българско ястие. Когато се оженихме с Динко и бях бременна с първата ми дъщеря, това беше нещото, което ми се дояждаше. Тогава още не можех да готвя и затова си поръчвах Кавърма в ресторантите. Те не бяха толкова много  в София и общо взето менюто почти се повтаряше във всичките ресторанти. Не беше трудно да се намери, къде да се хапне Кавърма. Сега вече много често сама я приготвям. Винаги, когато имам кромид лук или праз лук и свинско месо на разположение и не се сещам какво друго да сготвя.





Необходими продукти:

500 гр. свинско месо /по възможност по-мазничко/
3 големи глави кромид лук
черен пипер, лют червен пипер и сол на вкус
1 супена лъжица стрита чубрица
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз /може и сушен/
1 ч. л. червен пипер
1 ч.ч. бяло вино
4 с. л. олио

  • Нарязвам месото на кубчета с размер около 3-5 см.
  • В подходящ тиган загрявам на максимална степен на котлона олиото.
  • Пускам месото в горещото олио, намалявам котлона с една степен и изпържвам месото до зачервяване от всички страни.




  • През това време, обелвам лука и го нарязвам на лентички.
  • Добавям към добре изпърженото месо.



  • След като преценя, че лукът е поомекнал, добавям всички подправки. Ако магданозът е пресен, оставям го за най-накрая. Разбърквам и добавям червения пипер, веднага заливам с чашата вино. Не обичам червеният пипер да се запържва, затова винаги добавям го, разбърквам и заливам с течността. Похлупвам с капак и оставям на половината от мощността на котлона, за около 30-40 минути, докато изври течността и остане кавърмата на "мазнина"



  • Сервирам кавърмата топла с гарнитура - картофено пюре.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Коментари