ВИНЕН КЕБАП


Ето още едно чисто българско ястие. Телешко месо, вкусен винен сос и разбира се гарнитура. Не каква да е, а с цветовете на българското знаме. Така моята майка ме е научила да правя винен кебап. Едно ястие, което не изисква много време и много умения. Ястието изисква само търпение и хубаво червено вино.





Необходими продукти за 2 порции:

Ако са Ви необходими повече порции, просто увеличавате количеството на продуктите.

300 гр. телешко месо
1 с. л. брашно
1 ч. ч. телешки бульон
1 ч. ч. червено вино /сухо/
2 дафинови листа
10 зърна черен пипер
сол на вкус
4 с. л. олио
1 ч.л. червен пипер по желание

За гарнитурата:

100 гр. ориз /може в пликчета за варене/
1 консерва грах - 200 гр.
2 моркова
100 гр. краве масло
сол на вкус

  • Телешкото месо го нарязвам на кубчета с размер около 5 см. Понякога си купувам готово нарязано телешко месо за готвене.
  • В подходяща по размер тенджерка загрявам олиото.
  • Пускам телешкото месо в добре загрятото олио и изпържвам от всички страни на висока температура, за да се "запечата". Този израз означава на кулинарен език - да се зачерви месото отвън, но остава червено отвътре.



  • Изваждам запърженото месо от тенджерата и намалявам котлона с половин степен.
  • Пускам брашното вътре и с помощта на дървена лопатка и непрекъснато бъркане, изпържвам брашното до тъмно кафяво. Цветът на брашното е много важен. Ако не го изпържите достатъчно, при добавянето на водата, цветът на соса става много по-светъл от този на брашното. Ако пък го изпържите прекалено много, ако загори има опасност соса да загорчи. Затова бъркайте непрекъснато брашното, докато получи тъмно кафяв цвят, без да замирише на загоряло.



  • Самото изпържване на брашното отнема не повече от 2-3 минути. Дърпам тенджерката от котлона и заливам с горещия бульон. 
  • Ако случайно Ви е страх да не загори брашното и го оставите по-светло на цвят, след като дръпнете от котлона, добавяте червения пипер, разбърквате и заливате с горещия бульон. Така пак ще получите тъмния цвят на соса, но няма да има вкус на загоряло брашно.

  • Добавям червеното вино, дафиновия лист и зърната черен пипер. Връщам на котлона. Намалявам котлона на минимална степен и връщам изпърженето вече месо обратно в тенджерата. Оставям на много слаб огън да се вари поне 1 ч. като внимавам да не се сгъсти много соса. Ако преценя, че е прекалено гъст - добавям гореща вода за разреждане. Пробвам на сол. Ако е нужно добавям.



  • Докато месото ври, на друг котлон подготвям гарнитурата.
  • В подходяща тенджера и според описанието на опаковката, сварявам в подсолена вода, пликчето с ориз. Това е белият цвят от българското знаме.
  • В подходящ тиган, загрявам половината от маслото. Изсипвам изцеденият предварително грах и запържвам за около 3- 4 мин. Това е зеленият цвят от българското знаме.
  • Морковите ги обелвам и настъргвам на ренде. В подходящ тиган загрявам другата половината от маслото. Пускам морковите и запържвам, докато поомекнат и получат червеникав цвят. Това е червеният цвят от българското знаме.




  • Сервирам ястието топло. Аранжирам първо гарнитурата. Сипвам половината от парченцата месо и заливам с винения сос.



  • Ще си кажете, каква пък е тази гарнитура с трибагреник? Ами така са обучавали преди поне 50 години младите кулинари в школите за готвачи. По този начин се е сервирал винен кебап в българските ресторанти. Поне тази информация съм получила от моята майка. На мен ми харесва. Надявам се и на Вас да допадне!



Добър апетит!

Коментари