КЮФТЕНЦА С ПАТЛАДЖАН НА ФУРНА


Много бързо за приготвяне, лесно за изработване и разбира се - вкусно. Това е ястие от турската кухня. А всички знаем, че турците са много добри кулинари.  Препоръчвам на всички, които обичат патладжана като зеленчук да пробват тази рецепта! Заслужава си! 





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр. телешка кайма
1 глава лук - ситно нарязана
2 филийки хляб за тостер, предварително потопени в прясно мляко
сол, черен пипер, лют червен пипер, магданоз, джоджен, чубрица - на вкус
1 яйце
2 бр. патладжан или 500 гр.
200 гр. настърган кашкавал  или пармезан





  • Първото, с което започнах  нарязването на патладжаните. 
  •  Нарязах ги на кръгчета  с дебелина - около 1 см. 
  • Подредих кръгчетата върху домакинска хартия и поръсих със съвсем малко сол. Покрих отгоре също с домакинска хартия.Това го направих с цел - да си пуснат патладжаните горчивината. Поне така съм правила винаги, когато готвя патладжан. Винаги се страхувам, че ястието което приготвям с патладжан ще бъде горчиво. Поради това автоматично изцеждам по този начин горчивината на зеленчука.



  • Докато чаках патладжаните да се отцедят си омесих каймата. В подходяща купа сложих каймата и всички необходими продукти за направата на пържени кюфтета.  Омесих хубаво и оформих кюфтенца с размера на кръгчетата патладжани, като ги оформих също с дебелина около 1 см.





  • В подходяща тавичка за печене с кръгъл размер, в случая огнеупорна стъклена форма, подредих резенче патладжан, кюфтенце, резенче патладжан, кюфтенце и така докато се напълни тавичката.




  • Похлупих тавичката с капак  и сложих в студената фурна. Пекох около 40 минути на 200 градуса.



  • После отхлупих  и пекох още 10 минути на 200 градуса.
  • Поръсих обилно с кашкавал /пармезан/ и запекох за още 10 минути.



  • Спазих точно, според рецептата на Миленка, начина на изпичане и се получи нещо невероятно. Динко остана доволен и със сигурност ще влезе в нашето меню като ястие - за разнообразяването му.
  • Олио или каквато и да е мазнина не се използва. Специално попитах Миленка. Каймата си пуска мазнината и не е необходимо да се добавя или да се намазва тавичката.
  • Приготвих само сос от кисело мляко с чесън. На нас ни пасна идеално към ястието.

Пожелавам Ви приятен апетит!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!






Коментари