РОЗИЧКИ ОТ МАРЦИПАН



Ето как аз направих за първи път, розички от марципан за украсата на Торта с марципан "Любек". Начинът на направа го видях в Lecker.de. Оказа се, че не е чак толкова сложно, но въпреки всичко, като за първи път ми отне доста време. Може би, не са супер сполучливи, но аз съм много горда от себе си. Сигурна съм, че ще направя отново и то разбира се - цветни.



Необходими продукти:
1 с. л. какао
1 с. л. пудра захар

  • Тъй като тортата беше с бял капак от марципан, аз реших да направя розите кафяви.
  • Омесих марципана с какаото.







  • Разделих марципановата маса на две топчета. Първото е за направата на розите, а второто - за листата.



  • Първата топка я разделих на още три топчета, а втората я отделих настрана.



  • От всяко топче направих фитил. Така получих три фитила.



  • С помощта на нож, разделих всеки фитил на 10 парчета.
  • От първото парче оформих с пръсти нещо като пионка за "Не се сърди човече" или конусче. Върху това конусче, залепих после листата и оформих розата. То се явява най-вътрешната част на цветето. Нещо като пъпка.




  • Останалите 9 парчета, с помощта на показалеца ги притиснах към плоскостта така, че да се получат кръгчета с размер около 3 - 3,5 см.



  • Започнах оформянето на розата, като към конусчето притискам в основата кръгчетата, а горната част леко я разтварям. Залепям, притискам, разтварям, завъртам и т. н. докато свършат всички кръгчета от първото фитилче. По същия начин приготвих и останалите два фитила.



  • Така изглеждат готовите рози. Бялото върху тях е пудра захар. С нея си поръсвах плоскостта и ръцете, за да не ми залепва марципанът.



  • Второто голямо топче го разделих на две по-малки. Първото разточих с помощта на точилка върху поръсена с пудра захар плоскост. Дебелината на кората е около 4 мм.



  • С помощта на нож нарисувах и същевременно изрязах листенцата за розите.
  • От второто топче направих фитил, нарязах на 16 парчета и с притискане получих 16 кръгчета, които оформих като сгънато листо. Те са за украсата на всяко парче от тортата.



  • Оставих всички цветя и листа на хладно място, за да стегнат малко поне за 1 ч. 
  • Разбих съвсем лекичко белтъкът на едно яце, колкото да стане течен и с помощта на клечка за уши, поради липса на четчица намазах всеки един детайл от декорацията. Това се прави, за да се получи блясък на декорацията от марципан.



  • За още по-голям ефект поръсих отгоре с кристална захар.



  • Оставих отново поне за 1 ч. на хладно.



Коментари