ГЮЗЛЕМИ


Не мога да Ви опиша, с какво вълнение публикувам рецептата за Гюзлеми. Това е един дълго чакан, почти 27 години момент. 
За първи път опитах тези вкусни банички, когато се запознах с Динко. 
Той е роден в Ямбол и ние, на път за морето, спряхме в село Савино, за да се запозная с неговата баба Деля. Баба Деля направи за първи път, в моя живот Гюзлеми. Ядох, ядох, ядох и не можех да се спра. И така години наред. На път за морето, село Савино, баба Деля и Гюзлеми. Винаги сядах до нея и я гледах, понякога помагах при правенето им. Но така и не си записах рецептата. Помня, че тестото беше с мая. Баба Деля ги печеше или върху печката с дърва или ако печката не е запалена - навън на огнището във един голям сач. В един момент баба Деля почина. Ние спряхме да ходим на морето, дойдохме в Германия, но аз не спрях да мечтая за Гюзлеми. 
Сега разполагам с много свободно време и честичко си доставяме удоволствие с тази савинска вкуснотия.
Аз, обаче съм от домакините, които не могат да стават рано, за да приготвят закуската за семейството и оставям тестото да втасва цяла нощ в хладилник. Ставам сутринта, изваждам тестото за около 10 мин. на стайна температура и започвам с печенето. 




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 яйце
200 мл. прясно мляко
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
2 с. л. олио
1 кубче 42 гр. прясна мая
500 гр. брашно
300 гр. натрошено сирене
125 гр. краве масло



  • Замесвам тестото от вечерта. В подходяща купа пресявам брашното и правя дупка в средата. В дупката изсипвам всички необходими продукти.

  • Работя само с ръка. Не използвам лъжица. Когато добавям маята - раздробявам и намачкав с пръстите си много хубаво, така че да може да се омеси добре със всички останали продукти.
  • Тогава запозвам бавно да взимам от брашното, което е около кладенчето и да го добавям с бъркане към сместта. 



  • И така - докато брашното в купата свърши. Получава се меко тесто, което  спира да залепва по пръстите. Оформям на топка. 

  • Топката поставям в стъклена тенджерка, похлупвам с капак и оставям за една нощ в хладилника.

  • На сутринта, тестото е готово - много добре втасало. Изваждам от хладилника и оставям за малко на стайна температура. През това време си надробявам сиренето и разтопявам маслото.

  • Поръсвам с брашно, подходяща плоскост и оформям тестото на руло с дължина 30 см.

  • С помощта на нож нарязвам на 10 равни по големина парчета.

  • От първото парче, с помощта на точилка разточвам кора с големина приблизително 25-30 см на 25-30 см.

  • Намазвам кората с разтопено масло.

  • Поръсвам  обилно и навсякъде по кората с натрошено сирене.

  • Сгъвам краищата на кората към средата, като се старая да оформя плик за писмо и да няма голямо застъпване на краищата. Размерът на плика е приблизително 15 на 15 см.


  • Притискам първо с ръка, за да залепнат краищата, а после отново минавам един път с точилката. Размерът на плика става приблизително 18-20 на 18-20 см.

  • Сега идва хубавата част - изпичането. Тъй като не разполагам с печка на дърва и сач, използвах моя оребрен тиган. Включих котлона предварително  на 2 /моят е само с 3 степени/ и сложих тигана да загрее хубаво. През цялото време поддържах тази температура. Така прецених, че ще получа приблизително равномерната температура на печката с дърва или на огъня.
  • Намазах тигана с мазнина и сложих Гюзлемата с краищата надолу, целта е да не се разтвори. 

  • Когато преценя, че е добре опечена - обръщам.

  • След изваждането от тигана, намазвам отново с разтопено масло.

  • Докато едната Гюзлема се пече, подготвям следващата. Всичко се повтаря още 9 пъти, докато свършат парчетата тесто.

Моля всички колеги блогъри и всички мои читатели да посочват линк, когато използват рецептата на Ухае на... 






Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!





































Коментари