БОНОБОНИ - ТИП РАФАЕЛО - 1 ВИД


Ето, че е Свети Валентин и аз направих малка изненада - подарък на Динко. А защо точно бонбони Рафаело. Ами много просто - много ги обичам. А защо два вида? Ами защото исках да постигна перфектните - на вкус и вид. Първоначално търсех рецепта в българските сайтове, но според тях трябваше да си купя подсладено кондензирано мляко, което тук - в Германия почти го няма. Тогава влезнах в немски сайтове и намерих доста рецепти. Намерих и заместителя на подсладено кондензирано мляко - Milchmädchencreme, но на този етап ми се видя скъпичко и затова реших да експериментирам. И така - Честит Свети Валентин. Обичам те, Динче!


Необходими продукти за 35 бр.

100 гр. течна сметана
25 гр. краве масло
200 гр. бял шоколад
125 гр. кокосови стърготини
1 пак. ванилин - ванилова захар
50 гр. цели бадемови ядки
50 гр. кокосови стърготини за овалване
35 бр. хартийки за бонбони


  • Започнах с обелването на бадемите. Много е просто. Изсипвате ги в купа, заливате ги с гореща вода от бързоварната кана, като поизстинат ги обелвате.


  • В подходяща пластмасова купа начупвам белия шоколад и го разстопявам, задължително на водна баня. Важното за водната баня е - водата да не завира. Така, че по-добре на по-слаба температура и по-бавно да работите, но е сигурно че няма да Ви се пресече шоколадът. Докато се разтопява шоколадът - добавям и маслото.

  • Когато се разтопят, като непрекъснато бъркам, маслото и шоколадът - добавям на бавна струйка сметаната и не спирам разбъркването. Не забравяйте - водата небива да завира. Ако случайно я изпуснете и започне да завира - добавете студена вода и продължете разтопяването.
  • Когато всичко е вече достатъчно разтопено и сместта е станала еднородна маса, дръпнете от котлона и добавете кокосовите стърготини. Разбъркайте хубаво.

  • Оставям на студено за 1 час и после за още повече втвърдяване още 1 час в камерата. Така тестото стана подходящо за оформяне. Имайте в предвид, че от топлината на ръцете  омеква много бързо. Затова е необходимо да се работи бързо.
  • Изработвам топчета с големина колкото орех или по-точно колкото един бонбон Рафаело, като в средата на всяко топче, слагам по един обелен бадем.

  • Готовите топчета овалвам в кокосови стърготини и всяко топченце слагам в хартийка за бонбон.

Ами -  ето това са моите бонбони Рафаело - 1 вид.
Честит Свети ВалентинКоментари