СЛАДЪК САЛАМ


Това е един любим сладкиш на много хора от моето и преди моето поколение. На моите деца не е много познат, защото лично аз рядко го правех у дома. Но пък аз съм израснала с него. Винаги бях много щастлива, когато моята майка го правеше. И ето сега реших, че е време  да представя тази вкуснотия в "Ухае на...".Може пък отново да започнем честичко да си го приготвяме.




Необходими продукти:

200 гр. обикновенни бисквити или Leibniz
1 ч.ч. орехови ядки
125 гр. краве масло
1 яйце
2 ч. л. коняк или ром /по желание/
2 с. л. какао
1/2 ч.ч. пудра захар
6 с. л. пудра захар за овалване
прозрачно фолио или целофан




  • Винаги започвам с начупването на ръка на бисквитите. Необходимо е да са на малки парченца с големина около 3-5 мм. Ако са много ситни, няма да се получи тази мозайка, която имитира нашия си шпеков салам.

  • След това, пак горе-долу със същата големина начуквам и ореховите ядки.

  • В голяма купа слагам маслото, което е със стайна температура, за да се меси лесно, бисквитите, орехите, коняка, яйцето , пудрата захар и какаото. Омесвам всички продукти много хубаво.


  • След това разделям тестото на две топки.



  • Подготвям си две парчета от прозрачното фолио, всяко с размер 40 см.
  • Върху всяко фолио по средата и по дължина изсипвам равномерно 3 с. л. пудра захар.

  • От всяка топка оформям салам с дължина около 25 см и диаметър - 4 см, който овалвам много добре в пудрата захар.





  • Увивам внимателно, защото саламът е мек и може лесно да се развали формата му, в прозрачното фолио и пристягам от двете страни с ластичета.




  • Оставям за 1 час в камерата на хладилника.
  • Нарязването на салама трябва да става много внимателно и на парчета с дебелина около 1 см., не по-тънки, защото лесно се чупят.

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!




Надявам се да Ви е вкусно!

Коментари