ШОКОЛАДОВ ЧИЙЗКЕЙК


В последните години обичам да правя сладкиши. Понаучих това - онова и ето, че сега е ред да Ви представя моя шоколадов чийзкейк! 
Сигурна съм, че ще останете очаровани от невероятния му вкус и лесното му приготвяне!
Не е нужно да сте с голям опит в кухнята!









НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400 гр. шоколадови /какаови бисквити/ аз купих Leibniz
100 гр. краве масло
750 гр. Quark или Крема сирене
4 с. л. пудра захар
100 гр. черен шоколад
300 гр. млечен шоколад

За украсата:
200 гр. черен шоколад
100 гр. бял шоколад




  • С помощта на блендера, натрошавам бисквитите на много ситно


  • Изсипвам ги в купа и отгоре  слагам маслото, което е със стайна температура и доста поомекнало.

  • Започвам да омесвам бисквитите и маслото, докато се получи нещо като тесто. Просто бисквитите поемат от маслото и като ги стиснете между пръстите те се слепват.
  • Разстилам тестото на дъното на формата за торта, която съм постлала с хартия за печене. Това го правя с цел, когато е готова тортата, да мога лесно да я отстраня от дъното на формата за торта и по-лесно да сервирам.Тестото непрекъснато притискам с пръстите към дъното, за да не остане въздух, а да се разстеле плътно и навсякъде. Приглаждам и оставям на студено.



  • Докато изстива блатът за тортата, приготвям крема. 
  • В подходяща купа и с помощта на миксер разбивам на пухкав крем - сиренето или Quark с пудрата захар.


  • В подходяща тенджера и на водна баня разтопявам 400-те грама шоколад.



  • Когато шоколадът стане течен, отделям настрана да поизстине, но не много - само колкото да не пресече сиренето. Може би за 2 - 3 мин.
  • Пресипвам шоколада в подходяща купа и при непрекъснато бъркане на шоколада, добавям лъжица след лъжица от крема.

  • Когато съм получила вече пухкава и еднородна смес, заливам върху изстудения вече блат.


  • Оставям минимум 2 часа на студено, за да стегне и крема.
  • След 2 часа или на другия ден, отново на водна баня, разтопявам още 200 гр. шоколад, с който покривам тортата. Ето тук имах проблем. Много бързо ми стегна шоколада при изливането върху тортата. Или пък аз бях много бавна и се наложи да изравнявам с лъжица. Следващият път ще работя още по-бързо. Излива се шоколадът и само с накланяне на формата за торта трябва да се разстеле навсякъде по повърхността на тортата. 


  • Отново се оставя да стегне.
  • През това време на водна баня се разстопява и белият шоколад. С него само се украсява тортата отгоре. Това вече е въпрос на фантазия.
  • Аз си направих фунийка от хартия за печене. Изсипах разтопения шоколад в тази фунийка и направих тези бели лини.


  • Трябва много да се внимава, когато се отделя ринга на формата за торта. Нужно е първо много внимателно,  с  помощта на нож, да се отдели тортата от стените на формата и чак тогава да се отвори рингът. 




Пожелавам Ви успех и много сладки мигове!


Коментари