НИКУЛДЕН ... И ПЪЛНЕН ШАРАН С ЛУК И ОРЕХИ ИЛИ Gefüllter Karpfen



Днес Ви запознавам с моята рецепта за Пълнен шаран с лук и орехи, която  повече от 25 години не съм променяла. Мога смело да кажа, че имам много опит в приготвянето на Никулденски шаран. Опитът ми идва не от това, че някой у дома носи името Николай, а от това, че аз съм Родена на Никулден. От една страна е хубаво, защото никой не забравя моя Рожден ден. От друга страна е скучно, защото менюто на този ден е винаги едно и също. Опитах се една година да го променя, но Джони - големият ми брат казва: "И какво? Искаш да ми кажеш, че няма да ядем Пълнен шаран? Че аз цяла година чакам този ден - точно заради Пълнения шаран!". Не ми мина номерът! Направих си отново Никулденски шаран, както в последните 25 години. 



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


1 голям шаран - около 1,5 - 2 кг.
5 глави кромид лук
2 ч. ч. почистени орехи
1 връзка пресен магданоз
5 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
2-3 лимона
1/2 ч.ч. вода



  • Важна част за Никулденския шаран е почистването му. Трябва да премахнете всичките му люспи. А първата винаги я отделяте, изсушавате и носите в портмонето си, за да е винаги пълно с пари. Това е поверието. Ако пък не ви се занимава с почистването му, просто помолете в магазина да го направят. Колкото по-голям е шаранът, толкова повече люспи и толкова повече хвърчат из цялата кухня, докато го почистите. Ама това е част от хубавото на този ден. Все пак е само един път в годината. После го измивам хубаво и подсушавам с кухненска хартия.



  • След това го намазвам обилно, отвътре и отвън със сок от 1 лимон. Посолявам също отвътре и отвън. Оставям настрана, за да си поеме хубаво от лимона.
  • Следващата стъпка е подготовката на тавичката, в която ще го печа.



  • Винаги подреждам на дъното пръчици, в случая това са дървени шишчета. Това се прави с цел да не се залепи шарана за дъното на тавичката при печенето. 
  • Сега вече започвам с приготвянето на плънката.
  • Нарязвам кромидия лук на кубчета с големина около 1 см.


  • След това минавам орехите на блендера, като внимавам да останат все пак на по-едри парчета, за да може да се усещат, когато се яде плънката.



  • Нарязвам магданоза на ситно, като си оставям малко настрана за украса при сервирането.
  • В подходящ тиган сипвам олиото и загрявам. Работя винаги на максимална степен на котлона
  • Добавям лука и го задушавам до омекване, като бъркам или раздрусвам тигана от време на време.
  • След омекването на лука, добавям орехите и изключвам котлона. На орехите не им е нужно много пържене. Може би около 2 - 3 мин.
  • След това овкусявам. Лично аз не ползвам много подправки при приготвянето на Никулденския шаран. Обичам да си остане вкусът на рибата и орехите. По желание Вие може да си добавите девисил. Аз не ползвам нищо друго, освен сол, черен пипер и много магданоз. Задължително пробвам плънката. Не трябва да е много солена нито пък люта от пипера. При печенето става още по-солено, така че внимавайте със солта.


  • С помощта на супена лъжица, хубаво напълвам вътрешността на шарана.


  • След това затварям коремчето. В предишни години го зашивах с конец. В последните години просто ползвам клечки за зъби. Така или иначе плънката не се изсипва при печенето. Тази плънка не удвоява обема си и няма опасност да излезе от шарана.

  • Слагам шарана внимателно в тавичката и му правя разрези по ширина с помощта на остър нож, в които подреждам резенчета лимон.


  • Поливам рибата с малко олио отгоре.
  • Ако ви е останало много от плънката, подреждате около рибата.
  • Изсипвам 1/2 чаена чаша вода, но ако е много плънката около рибата - добавям 1 чаша вода.


  • Покривам с алуминиево фолио и пека на 200 градуса, около 1 час.
  • После свалям фолиото и продължавам печенето още около час. Все пак наблюдавам, да не потъмнее много.


  • Сервирам винаги цял на масата, но ако имате желание, може да го нарежете на дебели парчета  по ширина  на рибата и да сервирате на порции, заедно с част от плънката и украсен с резенче лимон и много магданоз!

Честито на всички, които празнуват на Никулден!

Коментари