КАНЕЛЕНИ ЗВЕЗДИ


Много се вълнувам винаги, когато наближава Коледа. Обичам този празник! За съжаление, вече трета година се налага да работя точно, когато всички празнуват. Но затова пък реших да изпеча малко коледни сладки и да ги изпратя по моя съпруг на любимите ми внуци. Те ще се зарадват да похапнат от бабините сладки. Още повече, че сега когато предлагането по магазините на всякакви сладки изкушения е огромно и повечето майки и баби вече не пекат сладки, собствено производство. Аз ще се опитам в поредица публикации да Ви представя няколко варианта на коледни сладки. Рецептите ги прочетох в REZEPTE pur и Lecker Kochen & Backen.



Необходими продукти за 30 бр.                              

3 бр. яйца /само белтъка/                                           
225 гр. захар                                                                
1 ч.л. сок от лимон                                                    
2 пак. ванилия                                                            
2 ч.л. смляна канела                                                   
300 гр. смлени бадеми                                               
100 гр. пудра захар                                                     



  • Разбивам белтъците на сняг.                                        


Винаги внимавам, когато чупя яйцата, да не попадне жълтък при белтъците. Това е важно, после при разбиването. Ако попадне жълтък, не се разбиват на сняг. Разбивам винаги с миксера. Проверявам, дали са готови, като обърна купата и те не се разсипват.

  • Добавям захарта и ванилята постепенно, като продължавам поне 10 мин. разбиването и докато свърши захарта.    
  • Добавям и лимоновия сок.                                          


  • Отделям 8 с. л. от белтъчната смес за намазване на звездичките.
  • Към останалата белтъчна смес, добавям  смлените  бадеми и канелата.                                              


  • Бадемовата смес я разстилам върху,  поръсения с пудра захар  плот. Дебелината на разстланото тесто е около е 8 мм.


  • С помощта на формичка изрязвам звездичките.
  • Подреждам звездичките в тавичка, покрита с хартия за печене.                                               
  • Тестото, което остава от изрязването на звездичките, отново премесвам и продължавам   да оформям сладки.


  • Здвездичките ги намазвам с дебел слой от отделената яйчена смес.                                                        
  • Пека сладките в предварително загрята на 150 градуса фурна, около 25 минути.                                 
  • Оставям звездичките да изстинат в тавата,  в която ги пекох.





         Весела Коледа!                   











Коментари