БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ С ПУШЕНИ КОТЛЕТИ - Kasseler-Rosenkohl-Auflauf


Да си кажа честно, нямам много опит в приготвянето на Брюкселско зеле. Опитвала съм преди много години. Тогава не се намираха много рецепти с този зеленчук, нямаше и интернет, където да потърсиш нещо. Приготвяла съм го единствено като гарнитура с доматен сос. Оказа се, че тук Брюкселското зеле е често използван зеленчук, особено по това време на годината. И разбира се - разполагам с интернет. Аз се спрях на този сайт. От него черпя информация, когато нещо трябва да понауча. Разбира се винаги добавям нещо от себе си, или пък някой от продуктите и подправките отпадат. Приготвям рецептите по мой вкус. И в този случай се получи  вкусно. Само, че подготвителната работа продължава малко по-дълго. Опитайте и вие!


Необходими продукти:

1 кг. картофи
700 гр. брюкселско зеле
4 бр. пушени котлети, около 600 гр.
2 с. л. олио
100 гр. кашкавал Гауда
50 гр. масло или маргарин
200 гр. сметана за готвене
200 мл. прясно мляко
1/2 връзка пресен магданоз
сол, бял пипер, индийско орехче на вкус
1 ч. л. инстантен бульон
250 мл. вода
1 глава кромид лук
1 с. л. брашно



  • Измивам картофите и ги варя във вода, около 20 мин., заедно с обелките. След като поизстинат, ги обелват и нарязвам на едро.
  • Брюкселското зеле също го почиствам и измивам. Варя го  в подсолена вода около 15 мин. Когато е готово, отцеждам от водата.
  • Котлетите ги запържвам от двете страни в малко олио за около 2-3 минути. Те така или иначе са предварително опушени и не е необходимо много да се пържат. Заливам ги с 250 мл. вода, в която е разтворен бульонът и ги варя още 3 мин. Отделям котлетите в чиния, а бульонът ще го ползвам след малко.
  • Кашкавалът го настъргвам на едро ренде.
  • Лукът го обелвам и нарязвам на малки кубчета. Загрявам в тиган 2 с. л. олио и запържвам съвсем малко лукът. Колкото да поомекне. Добавям брашното и разбърквам хубаво. 
  • В купичка смесвам млякото, сметаната и бульона от пушените котлети. Тази смес добавям към лукът и брашното, разбърквам и изключвам котлона. Добавям половината от настъргания кашкавал към този сос. Овкусявам със сол, ако е нужно, бял пипер и индийско орехче.
  • В подходяща тавичка за печене, подреждам най-напред парченцата масло. Отгоре подреждам котлетите, после следват нарязаните картофи  и най-накрая - брюкселското зеле. Разбира се, тази подредба не е задължително да се спазва. Няма да се промени вкуса на ястието, ако нещо сте променили.





  • Заливам със млечния сос и поръсвам с остатъка от кашкавала.


  • Печа ястието в предварително загрята на 180 гр. фурна за около 20 минути.


  • Пресният магданоз го нарязвам на ситно и с него поръсвам порциите преди сервиране.


Добър апетит!



Коментари