КОЛЕДА И БАНИЧКИ С КЪСМЕТИ


Ето, че наближават Коледните празници и в нашата къща започва да ухае на Коледа. Разбира се не може да има Коледа, без баница с късмети. Всяка година, когато се стигне до баницата с късмети, се започва едно ровене и чоплене в баницата, за да се открие късмет. Така, че тази година реших да направя малки банички с късмет във всяка една. Така съм сигурна, че всеки ще получи късмет и баницата ще бъде изядена. Трудно е с намирането на готови български кори за баница в чужбина, но не е невъзможно. Ако при вас никой не е пътувал скоро за България, и не е донесъл кори за баница, то посетете най-близкия турски магазин. Там винаги можете да си купите кори за баница, или за баклава. Аз имам късмета, че голямата ми дъщеря ми беше скоро на гости и разбира се, донесе кори за баница. Корите са на "Фамилия" - 500 гр. Изброих листата - 16 бр. Достатъчно за 8 бр. малки банички.
Необходими продукти:

500 гр. кори за баница
5 бр. яйца
400 гр. кисело мляко
1 ч. л. сода за хляб
400 гр. краве сирене
сол на вкус
 8 с. л. олио
малко парче краве масло

  • Винаги започвам с плънката. Разбивам яйцата и добавям ситно натрошеното сирене. Сиренето, което тук използвам е гръцко и не достатъчно солено. Така че, добавям и малко сол към сместта.
  • Във втора купа изсипвам киселото мляко и добавям содата, за да шупне. Тук също добавям малко сол.
  • Подготвям си и тавичката, в която ще се пече баницата. Просто я застилам с хартия за печене.

  • Подготвям си и късметчетата. Нужни са ми 8 бр. Написвам на листче стандартните пожелания, но ги увивам и във фолио. Така се запазват при печенето и по-лесно се прочитат после.

  • Отделям си първата кора. Намазвам я със сместта от кисело мляко, около 2 с. л.. Отгоре постилам втората кора, която намазвам с 1 с. л. олио и със яйчената смес,  около 3 с. л. Внимателно си разпределям плънката, за да може да ми стигне за всичките 8 банички. Като от яйчената смес оставям малко за намазване.
  • Добавям и късметчето.




  • Сега навивам внимателно по ширина на кората на руло, като внимавам да не е много стегнато. За добрата баница е нужно да остане малко въздух между корите. Готовото руло навивам на охлюв.


  • Подреждам баничките в тавата. 





  • Намазвам отгоре с остатъка от яйчената смес и върху всяка баничка поставям малко парченце краве масло.
  • Пека баничките на 180 градуса, около 30-40 минути. Колкото да добият тъмно златист цвят. Проверявам, разбира се, да ли са изпечени и отдолу.
  • Когато извадя баничките от фурната, напръсквам с малко водичка и покривам с кърпа. 
  • Сервират се и топли и студени.

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари