ТИКВЕНИК


Поводът да се върна към този позабравен от мен сладкиш е един мой клиент в LandhausEduard Engel е човек, който минава всеки ден около 15-20 км. пеша по красивите туристически пътеки на района, в който живея и работя. Всеки ден по едно и също време прави почивка в нашия ресторант. И винаги си говорим за рецепти и той винаги иска да чуе за нещо от нашата - българската кухня. Та от дума на дума стигнахме до сладкиш с тиква. И ето той идва един ден, носи тиква и орехи и казва - "Направи сладкиш от тези продукти". За късмет имах замразени от нашите си кори за баница и за деня на Хелуин се появих в ресторанта с Тиквеник. А рецептата за Тиквеник имам от моята баба Райна. Тя беше специалист на Тиквеника. 




Необходими продукти:

1 кг. тиква - Hokkaido Orange
1 ч.ч. счукани орехови ядки
500 гр. кори за баница
100 гр. захар
канела
2 бр. яйца
1/2 ч. ч. прясно мляко
1/2 ч. ч. олио
кубче краве масло
щипка сода бикарбонат
пудра захар за поръсване

  • Тиквата я обелвам, почиствам от семките и настъргвам на едро ренде.
  • Орехите почиствам от черупките и ги начуквам на едро.
  • В тиган с две с. л. олио леко запържвам тиквата, колкото да омекне.






  • Тавичката, в която ще печа Тиквеника, намазвам с мазнина и постилам с две кори за баница.
  • Включвам фурната на 180 градуса да загрее.
  • Намазвам една кора за баница с мазнина, постилам отгоре втора кора и я поръсвам обилно с част от тиквата, част от орехите, 1 с. л. захар и поръсвам с канела. 
  • Навивам кората плътно на руло и подреждам в тавата.
  • Тази процедура я повтарям 7 пъти.

  • Когато корите свършат и тавичката е пълна, нарязвам Тиквеника на квадратчета.
  • Разбивам двете яйца с прясното мляко и добавям содата.
  • Поливам с тази смес между парчетата и върху тях.

  • Малки парченца от маслото слагам отгоре и печа около 40 мин на 180 градуса. Когато Тиквеника добие златист цвят е готов.


  • Сервирам изстинал и поръсен с пудра захар.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!







Коментари

Elena каза…
Както винаги,която и рецепта да направя става чудесна ! Тиквеникът се получи страхотен :) Благодаря !
Petya Argirova каза…
Благодаря за доверието, Елена! Поздрави!