РОДОПСКА ЯХНИЯ ЗА ПЕТКОВДЕН


Аз продължавам с темата Петковден, както бях обещала. Оказа се обаче, че съм пропуснала да направя снимка на готовата Родопска яхния. Предполагам, че са ми дошли гостите, пили сме по една ракийка и съм пропуснала момента със снимката на основното ястие. Когато приготвям следващ път, ще снимам и ще добавя снимката.
По стара българска традиция, на Петковден се сервира яхния от овнешко месо. Аз лично не я спазих, защото не съм фен на овнешкото и от друга страна - не намерих в магазините. Но пък се получи идеално и със свинско месо.


Необходими продукти:

500 гр. овнешко или свинско месо
1 глава кромид лук
1 к. ч. ориз
500 гр. домати, може и от консерва
1 кг. картофи
1 бр. люта чушка или лют червен пипер
100 мл. олио
черен пипер и сол на вкус
магданоз
1 кубче бульон
дафинов лист
брашно
щипка захар
кубче краве масло
50 мл. прясно мляко



  • Нарязвам месото на възможно най-малките кубчета. Така по-лесно го смилам с блендера.


  • Готовата кайма смесвам с ориза, ситно нарязания лук, кубчето бульон или 1 ч. л. инстантен бульон, ситно нарязан магданоз, сол ако е необходимо, лют червен пипер.
  • Обърквам с ръка хубаво, както се омесва кайма за кюфтета и правя около 8 бр. средно големи топки - кюфтета.

  • Кюфтета овалвам в брашното.

  • Сега идва ред на доматите. Измивам, почиствам, обелвам и нарязвам на ситно доматите. За да се обелят лесно, заливам доматите с вряла вода. Така много лесно с помощта на малко ножче, свалям тънката кора на доматите. За по-бързо, можета и само да ги настъргате на едро ренде. По този начин кората винаги ви остава като остатък от стъргането.
  • Загряваме мазнината в подходяща тенджерка и добавяме доматите. Запържваме ги около 10 мин. на средна степен на котлона. Аз дори похлупвам с капак, защото доматите пръскат винаги много.

  • След като се позапържат доматите, добавям оваляните в брашно кюфтета, дафинов лист, лютата чушка - цяла или лют червен пипер, черен пипер, сол на вкус и щипка захар.
  • Намалявам още малко котлона и оставям яхнията да къкри,  като разбърквам от време на време, за да не загори яденето.
  • Обелвам картофите и ги нарязвам на средно големи кубчета. Заливам с вода, докато се покрият картофите и добавям вегета или бульон. По ваш избор.
  • В момента, в който картофите заврат, намалявам котлона на средна степен и оставям картофите да врат 20 минути. Точно за това време са добре сварени и може да се пюрират.
  • Прецеждам картофите от бульона, в който са вряли. Оставям съвсем малко от течността, колкото да мога по-лесно да пюрирам картофите.
  • Пюрирам винаги с миксер. Така съм сигурна, че не остават едри парчета. 
  • Добавям кубчето масло и прясното мляко. Продължавам да пюрирам с миксера.
  • За родопската яхния не е нужно пюрето да е много рядко. По-добре да ви остане малко по-гъсто. Не забравяйте, че колкото повече изстива пюрето, толкова по-гъсто става.
  • Когато ви е готово пюрето, със сигурност са готови и кюфтенцата с доматения сос.
  • В подходяща чиния сипвам от пюрето и го изравнявам, така че да е красиво.
  • Отгоре слагам две кюфтенца и поливам внимателно с доматен сос.
  • Украсявам отстрани със стръкче пресен магданоз.
Надявам се и без снимка да Ви е вкусно!
Добър апетит!








Коментари