БАНИЦА С ПРАЗ И ГЪБИ ЗА ПЕТКОВДЕН С ГОТОВИ КОРИ



Петковден е! 
На този ден откакто се помня  аз празнувам имен ден. По простата причина, че съм кръстена на дядо си Петко. Опитвам се винаги, когато имаме големи християнски празници, да спазвам и традициите в приготвянето на храната. Този път реших да приготвя традиционната питка, яхния и разбира се баница с праз и гъби. Поради липсата на класическите български кори за баница я направих с немски кори, които са само по-малко на брой.  Получи се много вкусно. Беше оценена от  гостите, които ме уважиха на този ден.




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

250 гр. гъби печурки
1 - 2 стръка праз лук
10 с. л. олио
250 гр. фини кори - около 10 листа
1 яйце
100 гр. краве сирене
100 гр. кисело мляко
1/2 ч. л. сода
сол, черен пипер, лют червен пипер на вкус



  • 2 с. л. от олиото  изсипах в подходящ тиган, загрявам на максимална степен на котлона.
  • Запържих  ситно нарязания праз и гъбите до омекване.

  • Овкусих със сол, черен пипер, лют червен пипер.
  • Оставих тигана на студено, за да изстине малко плънката за баницата.
  • Включих фурната на 180 гр. да загрява. 
  •  В киселото мляко разтворих содата.
  • В купа разбих яйцето, добавих киселото мляко и надробеното сирене.

  • Намазах тавичка с размер 26 см с малко олио.
  • Подредих една след друга шест от корите като между тях намазвах с малко олио и част от сирената смес.
  • Краищата на корите оставах да висят от тавичката, която не е с много високи стени.
  • Върху шестата кора изсипах сместа от гъби и праз. Покрих с висящите краища на корите.

  • Надиплих останалите кори като между тях намазвах с олио и сирена смес. Последната кора намазах с олио.



  • Сложих в горещата фурна и пекох до готовност, около 40 минути до златисто.
  • Готовата баница намазах с вода и покрих с кърпа, за да поомекне.



Сервирах баницата поизстинала.



Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!







Коментари