Bienenstich ИЛИ БИНЕНЩИХ - НАЙ-НЕМСКИЯТ СЛАДКИШ


Ето, че му дойде времето да ви запозная с един от чисто немските сладкиши - Bienenstich. Няма превод. Буквалният превод на думата е "ужилване от пчела", което нещо не ми се връзва. Затова ще го оставя с немското му наименование. А защо "Най-немския сладкиш"? Ами защото, когато Барак Обама беше на посещение в Германия имаше цял ден директни предавания по телевизията за това къде е в момента или пък какво му се сервира за обяд и т.н. Точно тогава чух, че за десерт ще му се сервира "Най-немския сладкиш - Bienenstich". Казвам си: "Ами аз точно него се научих най-напред да правя!".
Много съм благодарна, разбира се на моята колежка - сладкарка с опит.  Тя е човекът, който ме научи на много неща от немската кухня. 
Бива си ги тези немци! Умеят да приготвят вкусни сладкиши!




За тези, които не искат да губят време - това е клипчето на рецептата!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР 26 СМ:


За блата:

5 бр. яйца
150 гр. захар
200 гр. брашно
4 с. л. вода
1 ч. л. бакпулвер
4 пак. ванилин
25 гр. краве масло
30 гр. обелени, нарязани на люспички бадеми

За крема:

800 мл. течна сметана /неподсладена/ - Schlagsahne
2 пак. Парадиз крем на Д-р Йоткер - Paradies Creme с вкус на ванилия

  • Включвам фурната да загрява на 180 градуса
  • В купа за разбиване се счупват яйцата, добавят се водата, ванилинът и захарта. Разбива се всичко с миксер, не по-малко от 5 мин. Трябва да се получи пухкав крем.

  • Брашното се смесва с бакпулвера и  трябва да се пресее.

  • С помощта на тел за разбиване се добавя към крема. Не се работи повече с миксер. Сместа се разбърква много внимателно. Това се прави с цел да се запази кремът пухкав. 

  • Готово е за печене, когато цялото брашно се е разпределило равномерно в сместта.






  • Подготвям си формата за торта, в която ще се пече блата. На дъното слагам хартия за печене. Намазвам с мазнина и поръсвам с брашно.

  • Много внимателно изсипвам сместта във формата.
  • Изравнявам с помощта на шпатула като избутвам от средата към стените. Така избягвам издуването в средата.
  • Слагам малки парченца от маслото по цялата повърхност
  • Поръсвам обилно с бадеми


  • И най-накрая поръсвам обилно със захар.

  • Печенето на  блата е между 30 и 40 мин на 180 градуса, докато добие златист цвят.

  • Вадя от фурната и оставям, както е във формата да изстине.

  • След като изстине, го изваждам внимателно от формата и разделям блата, с помощта на конец на две части така че да се получат 2 бр. блатове.





  • Горната част, тази който е с бадемите, много внимателно, защото е чуплива я разрязвам на 12 парчета.



  • Сега вече разбивам крема. В дълбока купа изсипвам сметаната и двете пакетчета Ванилов крем и с помощта на миксер разбивам минимум 5 минути. 

  • Трябва отново да получите много пухкава смес.



  • Върху подходящ съд, чиния за торта, се слага долната част от блата и около него се слага   ринг или страничната част от формата за торта. Това е нужно, за да може да се оформи тортата, когато се изсипе крема, докато кремът се стегне.

  • Изсипвам крема и подравнявам с помощта на шпатула.

  • Сега подреждам 12 парчета на горната част на блата. Прави се по този начин, за да може после много лесно да се отрежат парчетата на сладкиша, тъй като горната част на блата, заради бадемите е доста твърда. Така се запазва цялостта и красотата на сладкиша.



  • Слагам в хладилника за 1 час да стегне крема.



Пожелавам Ви добър апетит!


Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!





Коментари

Анонимен каза…
Здравейте Петя,знам че живеете в Германия и искам да Ви попитам от коя сметана за разбиване използвате?Тази на Rama ,която е с по-голям процент масленост или всяка една Schlagsahne е посходяща?Благодаря Ви за чудесните рецепти,вече доста от тях опитах,но не успявам нищо да снимам,тъй като всичко се изяжда много бързо😉😂Жъдете здрава и продължавайте все така да ни радвате с вкусни рецепти и много полезни съвети!Приятни почивни дни!😊
Petya Argirova каза…
Привет! Съжалявам, че не сте оставили име, което да използвам за обръщение към Вас! Купувам Schlagsahne от рафтовете при млеката, ама тези които са с малка трайност. Там сметаната е в кофички като от кисело мляко, но по 200 мл и с 30 % масленост. Има Schlagsahne във всеки един магазин и купувам най-евтината, но се старая да избирам най-прясната, защото за добре разбитата сметана е важна да е прясна и да не е H-Schlagsahne, защото тя е допълнително обработена, за да има по-голяма трайност. Другото важно условие е да е добре охладена, защото в противен случай се пресича. Дано да съм полезна със съветите и рецептите си! Поздрави!
Mariya Stoyanova каза…
Много Ви благодаря за бързите отговори��Не успях да се регистрирам с Гугъл профил,че съм си забравила паролата.��Казвам се Мария Стоянова и живея вече от три години в Германия,но до сега сметаната ми я носеха винаги от България,че тук колкото и пъти да съм опитвала да разбивам,в последствие винаги ми се втечнява.Не искам да добавям стабилизатора за сметана,че да е с по-малко химия��Но вече ми се изчерпаха запасоте от Бг сметана,а много искам да опитам Bienenstich ��Благодаря Ви още веднъж и хуспокойна вечер!����
Petya Argirova каза…
Здравейте, Мария! Вие живеете в държавата на качествената сметана и не е нужно да си купувате от България. Тук има много видове и много качествена сметана. Освен сметана за разбиване, има два вида заквасена сметана и множество видове производни. А в България винаги съм имала проблем с намирането на качествена сметана.
Mariya Stoyanova каза…
Отново много Ви благодаря за отговорите!Направих Bienenstich със сметаната,която ми препоръчахте,невероятен вкус,изчезна за отрицателно време����Отново не успях да снимам,но следващият път се надявам да съм по-експресна от моите консуматори(5 на брой) ����Но да са ми живи и здрави,именно заради тях приготвям толкова често Вашите рецепти����Отново огромно Благодаря за времето,което отделяте и ни радвате с тези толкова подробни и точни рецепти!Бъдете здрава и продължавайте в същият дух������❤️
Petya Argirova каза…
Благодаря, Мария за хубавите думи! Надявам се и аз да имам вермето, силите и възможностите да продължавам с описването на вкусна храна. Обожавам да готвя и правя сладкиши. Обожавам да чета кулинарни книги, обожавам да си говоря с немските и българските баби на тема стари и забравени рецепти! Поздрави от мен на голямото Ви семейство! И Вие продължавайте да приготвяте вкусна храна за любимите си хора!