ZWIEBELKUCHEN ИЛИ ЛУЧНИК






Eто, че тук при нас наближава сезонът на гроздобера и виното. Точно по това време навсякъде около река Мозел и тук при нас в Hunsrück можете да опитате типичния за този район Zwiebelkuchen  и Federweißer. Тъй като буквалният превод на Zwiebelkuchen е "Сладкиш с лук", което нещо не ми се връзва на български, затова го кръстих "Лучник". А пък Federweißer е тъй нареченото ново вино. По традиция двете неща са неделими. Кажете ли Zwiebelkuchen веднага се прави асоциация с Federweißer. 
Аз имах желание да опиша направата му още при създаването на Блога, но нещо все не ми достигаше самочувствие. Викам си "Ще пробвам още един път". Исках, когато представям тази вкуснотия да се получи отличният вариант.
Когато за първи път го сервирах на Джони, моят по-голям брат, той не остана доволен. Не бил какъвто той го е пробвал. А то се оказа, че според регионите и Zwiebelkuchen има различна дебелина. Сега вече си имам моят "Лучник" и всички го харесват. 
А тази рецепта я посвещавам специално на Емо от Бургас. Защо пък точно на него? Ами защото той живя в нашата българска общност в Германия, но се наложи да се прибере при семейството си в Бургас и аз му бях обещала да му пратя рецептата. Цяла година не намерих време да му я напиша и днес настъпи този момент. 
Ето Емо, днес ти получаваш обещаната от мен рецепта. Дано добре да съм я описала и да опита и твоето семейство тази вкуснотия.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


400 гр. тесто за пица купено готово или пък по рецепта тук
150 гр. бекон или пушени гърди нарязани на ситно 
600 гр. заквасена сметана или Schmand
4 бр. яйца
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
8 с. л. олио
1 кг кромид лук


  • Винаги започвам от лука. Обелвам нарязвам 1 кг лук на лентички. Това става като го разрежа на половина, обърна половинката върху отрязаната част и отново режа на тънки филийки. Така се получават лентичките. Това е и най-бавната и ревлива част от приготвянето на моя "Лучник"



  • В подходящ голям тиган изсипвам 6 с. л. олио и го загрявам на максимална степен на котлона. Добавям нарязания лук. Пърженето продължава докато поомекне лукът, но при непрекъснато бъркане, за да се изпържи равномерно отвсякъде.
  • Когато поомекне лукът, добавям парченцата бекон или пушени гърди.
  • Точно преди да изключа котлона добавям сол, черен пипер на вкус.

  • Свалям лука от котлона и го оставям на страна да изстине.


  • През това време си подготвям тавичката, която е с размера на фурната и не е нужно да е дълбока. Намазвам обилно с останалото олио и разстилам тестото по цялата тава, като се старая съвсем малко да отива и по стените на тавичката. Дебелината на тестото е около 5 мм, когато се разстеле. И почти 1 см е височината на тестото, което разстилам по стените на тавичката.



  • В дълбока купа и с помощта на миксер, разбивам яйцата и заквасената сметана. Добавям и на тях сол, черен пипер и индийско орехче на вкус.
  • Изсипвам изстиналата лучена  смес при яйчената смес и внимателно разбърквам да се смесят добре.


  • Изливам готовата смес върху тестото.

  • Пека на 180 градуса, по средата на фурната  около 40 мин. "Лучникът" е готов, когато придобие златист цвят.


И сега нещо много важно! Сервира се винаги топъл! 



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!















Коментари