ПАНИРАНА КЛАДНИЦА oder Panierte Austernpilze


Аз съм от хората, които не познават гъбите и нямам смелостта да ходя и да бера гъби в гората. Предпочитам да ги купя, защото съм сигурна че не са отровни. Но пък в същото време приготвям и ям гъби, различни видове, с голямо удоволствие. Днес например направих панирана Кладница. Като вид гъба я познавам откакто живея тук - в Германия. По простата причина, че се предлага в магазините. Оказа се много вкусна и лесна за приготвяне.



Необходими продукти:

400 гр. Кладница
2 бр. яйца
1 стрък пресен лук
2 скилидки чесън
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. брашно за паниране /галета/
сол на вкус
4 с. л. олио


  • Почиствам и измивам гъбите, като отрязвам пънчетата, защото те са доста дебели и остават жилави и след приготвянето им. Ако някои от гъбките са затворени, леко с нож ги цепвам, за да се отворят и така по-лесно да ги панирам. В повечето случаи ги панирам цели, но ако са наистина много голями е по-добре да се нарежат на по- малки парчета.
  • Сварявам подсолена вода и пускам гъбите за не повече от 3 мин. във водата. После ги оставям да се изцедят.
  • Разбивам хубаво двете яйца.
  • Добавям към тях ситно нарязания пресен лук, пресованите скилидки чесън, сол на вкус.
  • В други два подходящи съда изсипвам брашното и брашното за паниране /галета/
  • В подходящ тиган загрявам олиото.





  • Топя гъбите първо в брашното, после в яйчената смес и накрая в брашното за паниране.
  • Пърженето трябва да става на средна степен на котлона, след като добре е загряла мазнината, защото много бързо гъбите потъмняват.
  • Сервирам топли с подходяща салата.






Пожелавам Ви добър апетит!




Коментари