CURRYWURST ИЛИ НАДЕНИЧКА С КЪРИ СОС


Сигурно няма човек, който да е ходил на екскурзия в Германия и да не е пробвал Currywurst. Това е нещо като да си бил в България и да не си пробвал шопска салата. Този сос за прословутите немски наденички официално е патентован през 1949 година и за първи път се продава в малък имбис в Берлин. 
Сега вече е навсякъде, дори е описан в учебниците по немски език за чужденци, посещаващи интеграционните курсове. 




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:



4 бр. бели наденички от свинско месо  или червени наденички от говеждо месо
1 средно голяма глава кромид лук
1 малък банан
2 с.л. олио
2 с. л. къри
1 с. л. доматено пюре
200 мл кетчуп
сол
1 с.л. захар


  • Обелвам лукът и банана и ги нарязвам на малки кубчета.
  • Загрявам олиото на максимална степен на котлона. Пускам в олиото първо кубчетата лук.
  • След 2 минути, след като лукът е леко поомекнал, добавям кубчетата банан.

  • Добавям кърито и доматенето пюре, разбърквам и веднага заливам с кетчупа.




  • При непрекъснато бъркане за кратко оставям соса да поври на ниска степен на котлона.
  • Подправям със сол и захар на вкус. Захарта е важна. Тя отнема киселинността на кетчупа.
  • Пасирам готовия сос с пасатор. Това не е задължително, но по-добре изглежда къри соса, без едрите парчета лук и банан.

  • Наденичките ги изпържвам в 1 с. л. олио от всички страни за около 6 - 8 минути. Или пък ги изпичам на грил тигана.


Сервирам наденичките нарязани, обилно поляти с къри соса и гарнитура от пържени картофи. Поръсвам всичко с къри. 




Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



Коментари

Анонимен каза…
Здравейте. Много ме заинтригува сосът. Каква е ролята на банана и усеща ли се на вкус? Дали би могъл да се замени с брашно или нешесте примерно?
Petya Argirova каза…
Здравейте, Анонимен! Ако искате да усетите автентичния вкус на Къри-вурст Ви препоръчвам да опитате първо с банан да приготвите соса. Неговата роля е освен да сгъсти соса, а и да придаде малко по-мек вкус на кетчупа. Не се усеща по никакъв начин, че присъства в къри-соса. Добавите ли, обаче брашно или нишесте със сигурност ще промените много и вкуса и консистенцията на соса. Ако много Ви притеснява този банан - добавете по-добре малко ябълков сок, но не сгъстявайте с нищо! Сосът е достатъчно гъст и без сгъстители! Благодаря за уместния въпрос!