ПОПСКА ЯХНИЯ



Изобщо нямам представа защо това ястие се нарича Попска яхния, но още от дете ми е познато, защото моята майка го приготвяше. Не си спомням дали съм го яла с удоволствие тогава, но сега винаги се приема с желание в моето семейство. С течение на времето сигурно съм видоизменила рецептата на майка ми, за да мога да го приготвям бързо и според продуктите, с които разполагам. По принцип по рецепта се приготвя с арпаджик, но аз използвам малки по размер главички кромид лук. 


Необходими продукти:

500  гр. свинско месо за готвене /може и телешко/
1 кг. малки главички кромид лук
1ч. л. червен пипер
черен пипер и сол на вкус
1 ч. л. инстантен бульон
1 пак. сос за печено виж тук /заменя се с 1 с. л. брашно/
1 бр. дафинов лист
50 мл. бяло вино
2-3 скилидки чесън
3 с. л. олио
300 мл. вода




  • Месото се нарязва на кубчета с големина около 5-7 см.
  • Лукчетата се обелват.
  • Скилидките чесън се обелват и нарязват на филийки.
  • Мазнината се изсипва в тенджерата под налягане и се слага на котлона на максимална степен да загрее.
  • Добавя се месото и се пържи, докато леко потъмнее от всички страни.
  • Тенджерата се дърпа от котлона и тогава се добавят червеният пипер, бульонът, чесънът, сол, черен пипер, дафинов лист, лукчетата и се залива с водата и виното.
  • Тенджерата се затваря добре с капака и се оставя на максимална степен на котлона, докато започне на шуми. Когато зашуми котлонът се намалява на средна степен и се готви около 30 мин.
  • След 30 мин. се дърпа тендежерата от котлона и се изчаква да спре шуменето. Тогава тенджерата се е освободила от налягането и може да се отвори.
  • През това време пакетчето готов сос за печено /брашното/  се разтваря в 2 -3 с. л. вода като се разбърква, за да се получи гладка смес. 
  • Добавя се към ястието с внимателно разбъркване, за да не се развали целостта на лукчетата.
  • Връща се отново на котлона без капака на тенджерата за около минута да поври.
  • Готовото ястие се сервира топло, като във всяка порция се разпределя равномерно от парченцата месо и лукчетата. Поръсва се със пресен магданоз.




ДОБЪР АПЕТИТ!








Коментари