ПЕЧЕНИ ЧУШКИ С ДОМАТЕН СОС



Преди години си готвехме печените чушки с доматен сос през лятото, когато в градината човек можеше да си откъсне пресни и ароматни чушки, домати, магданоз. Или пък според това, кога излизаха на Женския пазар зеленчуците от новата реколта. Сега можем да си ги приготвим по всяко време на годината, само където се сещаме за тази чисто българска рецепта много рядко.  Е, днес аз уважих тази стара българска рецепта. Поднесох я, разбира се с немска ракия, поради липса на българска.



Необходими продукти:

500 гр. червени и зелени чушки
2-3 стръка пресен лук
2-3 скилидки чесън
2-3 домата или 1 малка консерва нарязани домати за пица виж тук
3 с. л. олио
пресен магданоз
1 ч. л. инстантен бульон
щипка лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус

  • В подходяща тавичка подреждам измитите и подсушени чушки и ги изпичам на 200 гр. във фурната. Печа ги толкова, колкото да мога да им обеля ципата. Когато са готови ги покривам с кърпа за известно време, или слагам чушките в найлонова торбичка. Това го правя с цел, да се задушат и по-лесно да мога да ги обеля.



  • Пресният лук го почиствам, измивам и нарязвам на ситно.
  • Чесънът го обелвам и нарязвам също на филийки.
  • Доматите ги попарвам с вряла вода, обелвам ципата и ги нарязвам на кубчета.



  • В подходящ тиган загрявам олиото и изпържвам от двете страни изпечените и обелени чушки.





  • В мазнината, в която съм пържила чушките изсипвам лукът и чесънът, като леко задушавам.
  • Добавям доматите и  всички подправки - бульон, черен пипер, сол на вкус, лют червен пипер. Похлупвам и оставям на средна степен на котлона да ври докато изври водата, или на езика на готвачите - да остане на мазнина.
  • Пробвам на вкус, ако е необходимо добавям сол.
  • Подреждам чушките в подходящ за сервиране съд.


  • Заливам чушките със соса и поръсвам с пресен, ситно нарязан магданоз.
  • Може да се сервира и топло и студено. Много е подходящо като мезе за хубава българска ракия.



Приятен апетит!






Коментари