СПАНАК ПО ТУРСКИ



Когато бях дете неможех да понасям никакви ястия в зелен цвят. А сега като видя в магазина спанак, немога да му устоя. Винаги купувам и го приготвям по най-различни варианти. Днес опитах по тази турска рецепта. Получи се вкусно и различно.




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1  кг. пресен спанак
1 средно голяма глава кромид лук
3 с. л. олио
1 пак. фикс за спагети Болонезе
2 домата
200 гр. овче или краве сирене
4 с. л. сусам



  • Спанакът го измивам и оставям да се изцеди от водата. Този спанак, който купувам тук е млад, с малки листенца, добре почистен и дори не се налага да го нарязвам. Приготвям го директно така както е. Ако обаче, вашият е с големи листа е необходимо да се нареже на едро.
  • Лукът се нарязва на малки кубчета.
  • Доматите ги заливам с вряла вода, за да могат много лесно да се обелят. Обелвам и нарязвам  на кубчета.
  • Сиренето го надробявам и смесвам със сусама.
  • В дълбока тенджера загрявам олиото и пускам спанака леко да се задуши и да омекне. 
  • Добавям лукът, също малко да се задуши и омекне.
  • Заливам с 400 мл вода и добавям фикса за спагети Болонезе. Разбърквам добре, за да се разтвори фикса. 
  • Добавям нарязаните домати и оставям на котлона да поври на средна степен.
  • Като поизври малко течността, изсипвам сместта в подходяща дълбока тавичка за печене.
  • Изсипвам отгоре сиренето и сусама.
  • Загрявам фурната предварително на 200 градуса.
  • Печа ястието 10 мин.




Може да се сервира като основно ястие, ако обаче не сядате на масата без месо, тогава спокойно може да бъде гарнитура към вашето основно ястие.




ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари