ТЕЛЕШКО ВАРЕНО




Ето още една от любимите ми рецепти, която съм научила от моята майка. Вкусно и красиво, когато е сервирано. Не е задължително да се приготвя само от телешко месо. Съвсем спокойно телешкото може да се замести и със свинско месо. И в двата случая е вкусно. Приготвянето му е много бързо, особено в тенджера под налягане. Аз обичам да използвам този вид тенджера, защото спестява много време. Доста от класическите български ястия приготвям в тенджера под налягане.





Необходими продукти:

500 гр. телешко или свинско месо за готвене
7 - 8 бр.  малки по размер глави кромид лук
7 - 8 бр.  малки по размер картофа
2 - 3 бр. големи моркова
1 бр. корен от кервиз /целина/
листа от кервиз /целина/
3 с. л. олио
сол на вкус
2 кубчета бульон или 1 с. л. инстантен бульон
1 - 2 л. вода

  • Месото се измива и нарязва на средни по големина кубчета, около 5 см
  • Главите кромид лук се обелват и измиват. Не се режат.
  • Картофите се обелват и измиват. Режат се само, ако са много големи на размер.
  • Главата кервиз /целина/ се обелва и нарязва на кубчета с размер около 2 см
  • Морковите се обелват и нарязват на парчета с размер до 5 см.

  • Котлонът се включва на максимална степен.
  • Слага се тенджерата под налягане и се изсипва мазнината да загрее.
  • Добавя се месото и се изпържва за 3 мин. от всички страни, колкото да се "запечата", както казват готвачите. Това се прави с цел да се запазят всички полезни съставки на месото.
  • Добавя се 1 1/2 литър вода и бульонът.
  • Затваря се тенджерата под налягане. Когато започне да шуми, котлонът се намалява на половина от мощността му. Варенето продължава 15 мин.
  • Премества се тенджерата от котлона и се изчаква да спре да шуми /свисти/. Когато спре да шуми, налягането вече е спаднало и може да се отвори.
  • Изважда се месото с решетеста лъжица, а бульонът се прецежда. Измива се тенджерата под налягане.
  • Връща се в измитата тенджера бистрия бульон, месото и се добавят всички зеленчуци.
  • Пробва се  на сол и се добавя, ако е необходимо.
  • Добавя се също още вода, ако е необходимо.
  • Поставя се отново тенджерата на котлона, включен на максимална степен. Когато започне отново да шуми, котлонът се намалява на средна мощност и се вари 15 мин.
  • Дърпа се тенджерата от котлона и се изчаква отново да спре да шуми, чак тогава се отваря.
  • Когато сервирате Телешкото варено, сипвате в чинията равномерно от всички зеленчуци и месо, гарнирате с листа от кервиз /целина/.


Приятен апетит!



Коментари