ГЮВЕЧ В ГЛИНЕНАТА ТЕНДЖЕРА


Гювечът е едно от любимите ми ястия. Проблемът е, че винаги се получава много голяма доза и затова го приготвям рядко и задължително си каня гости, за да може да се изяде всичко. Начинът на приготвяне съм научила  от моята майка. Тя ми казваше, че това е ястието в което трябва да има от всички цветове и така да се нарежат зеленчуците, че да радва окото като се сервира. И всъщност най-бавната част в приготвянето на гювеча е нарязването на цялото това разнообразие от зеленчуци. Другото задължително нещо е глинената тендежера. Приготвени в нея, зеленчуците запазват целостта си и всичките полезни за човека вещества, които съдържат. С две думи: приготвянето на гювеч си е цяло приключение.




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг. телешко или свинско месо за готвене
3  картофа
1 патладжан
1 тиквичка
2 глави лук
3 моркова
6 скилидки чесън
100 гр  зелен фасул пресен или от консерва
100 гр грах от консерва или замразен
3 домата или 10 чери доматчета
3 чушки /различни цветове/
2 ч.л. червен пипер
черен пипер и сол на вкус
щипка лют червен пипер
магданоз /пресен или сушен/
4 с. л. олио
1 ч. ч. телешки бульон




  • На дъното на глинената тенджера изсипвам олиото.
  • Нарязвам месото на кубчета с размер 5 см и го изсипвам в тенджерата.

  • Обелвам лукът и го нарязвам на кубчета.

  • Обелвам морковите и също ги нарязвам на кубчета с размер окло 1,5 - 2 см.

  • Почиствам чушките от семето и също ги нарязвам на еднакви по размер квадратчета.

  • Обелвам тиквичката и я нарязвам на кубчета като се старая да са еднакви по размер. Ако приготвям гювеч с българската светло зелена тиквичка не я обелвам, а я нарязвам с кората.
  • Патладжанът го измивам, обелвам / за да не горчи/ и нарязвам на кубчета с размер около 2 см.

  • Обелвам скилидките чесън и ги нарязвам на ситно.
  • Всички зеленчуци ги добавям към месото в глинената тенджера.
  • Зеленият фасул, ако е пресен го почиствам от краищата, измивам и нарязвам на парчета с размер около 2 см. Ако е от консерва - изцеждам от течността.  Също добавям към зеленчуците и месото.

  • Грахът го отцеждам от течността в консервата и го добавям. Ако е замразен - добавям, без размразяване.

  • Доматите ги нарязвам на кубчета, а ако са Чери доматчета още по-добре, защото ги слагам цели.

  • Картофите обелвам, измивам и нарязвам на малки кубчета. Добавям към зеленчуците.

  • Добавям всички подправки и внимателно разбърквам с голяма лъжица, така че да се разпределят в тенджерата месото, зеленчуците и подправките равномерно.

  • Заливам с бульона. Внимавайте с количеството бульон. Точно една чаша. Зеленчуците също си пускат течност, така че няма опасност гювечът да остане без вода и да загори. А и самата глинена тенджера не дава възможност на водата да изври. 

  • Похлупвам и поставям във студената фурна на най-ниско ниво. Ако предварително е загрята фурната, има опасност да се спука глинената тенджера.

  • Включвам на 50 градуса за около 15 минути и после увеличавам на 250 градуса. Когато започне да се усеща аромата на гювеча, намалявам на 200 градуса и така пека още 1 час. 
  • През цялото време на печене, ястието не се бърка. При бъркане зеленчуците, с по-мека плътност може да се раздробят и да станат на каша. Целта е да запазят целостта си и наистина при сервиране е много приятно да се видят всички цветове.
  • Готовият гювеч разпределям на порции и поръсвам със ситно нарязан пресен  магданоз.

Добър апетит!


Коментари