ГЮВЕЧ В ГЛИНЕНАТА ТЕНДЖЕРА


Гювечът е едно от любимите ми ястия. Проблемът е, че винаги се получава много голяма доза и затова го приготвям рядко и задължително си каня гости, за да може да се изяде всичко. Начинът на приготвяне съм научила  от моята майка. Тя ми казваше, че това е ястието в което трябва да има от всички цветове и така да се нарежат зеленчуците, че да радва окото като се сервира. И всъщност най-бавната част в приготвянето на гювеча е нарязването на цялото това разнообразие от зеленчуци. Другото задължително нещо е глинената тендежера. Приготвени в нея, зеленчуците запазват целостта си и всичките полезни за човека вещества, които съдържат. С две думи: приготвянето на гювеч си е цяло приключение и наслада за очите.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр телешко и свинско месо за готвене
1 голям картоф или два по-малки картофа
1 патладжан
1 тиквичка
1 глави лук
1 голям моркова
6 скилидки чесън
100 гр  зелен фасул пресен или замразен
100 гр грах от консерва или замразен
1 домат или няколко чери доматчета
1 стрък праз лук по желание
1 голяма чушка или три по-малки  /различни цветове/
2 ч.л. червен пипер
черен пипер и сол на вкус
щипка лют червен пипер
магданоз /пресен или сушен/
4 с. л. олио
1 ч. ч. телешки бульон

  • На дъното на глинената тенджера изсипвам олиото.
  • Нарязвам месото на кубчета с размер 5 см и го изсипвам в тенджерата. Аз купувам готово нарязано месо за гулаш. Днес дори е смес между говеждо и свинско. Още по-вкусно.

  • Нарязвам лук, морков, целина и чушка на кубчета.



  • Нарязвам патладжана на кубчета.

  • Нарязвам обелените картофи на кубчета.

  • Нарзвам тиквичката на кубчета.



  • Обелвам скилидките чесън и ги нарязвам на ситно.
  • Всички зеленчуци ги изсипвам в глинената тенджера.
  • Добавям замразените грах и зелен фасул.

  • Нарязвам празия лук на кръгчета, а доматчетата добавям цели. Ако е голям домат - нарязвам на кубчета.

  • Добавям всички подправки и внимателно разбърквам с голяма лъжица, така че да се разпределят в тенджерата месото, зеленчуците и подправките равномерно.

  • Заливам с бульона. Внимавайте с количеството бульон. Точно една чаша. Зеленчуците също си пускат течност, така че няма опасност гювечът да остане без вода и да загори. А и самата глинена тенджера не дава възможност на водата да изври. 

  • Похлупвам и поставям във студената фурна на най-ниско ниво. Ако предварително е загрята фурната, има опасност да се спука глинената тенджера.

  • Включвам на 50 градуса за около 15 минути и после увеличавам на 250 градуса. Когато започне да се усеща аромата на гювеча, намалявам на 200 градуса и така пека още 1 час. 
  • През цялото време на печене, ястието не се бърка. При бъркане зеленчуците, с по-мека плътност може да се раздробят и да станат на каша. Целта е да запазят целостта си и наистина при сервиране е много приятно да се видят всички цветове.
  • Готовият гювеч разпределям на порции и поръсвам със ситно нарязан пресен  магданоз.

Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



Коментари