ЗАПЕЧЕНИ КОТЛЕТИ В СОС ОТ СМЕТАНА И ГЪБИ


Това е рецепта, която прочетох в немско списание за готвене www.rezepte-pur.de  Едно от любимите ми неща е да си купувам списания  с рецепти. Винаги много им се радвам и все си казвам, че ще намеря време да сготвя всичките, но така и не се случва. А когато ми хареса някоя рецепта, проверявам дали имам всички необходими продукти и приготвям нещо ново и различно. В случая, имах всичко необходимо и така се получи нещо ново и вкусно. 





Необходими продукти:

4 бр. котлети без кост
1 консерва нарязани гъби /може и пресни печурки/
1 опаковка 200 мл. сметана за готвене
2 глави кромид лук
2 бр. червени чушки
2 с. л. олио
150 мл. зеленчуков бульон
100 гр. настърган кашкавал /гауда/
1 с. л. ситно нарязан магданоз
3 с. л. брашно
сол, черен пипер






  • Ако гъбите са пресни се измиват хубаво и се нарязват на филийки.
  • Чушките се измиват и се почистват от семето. Нарязват се на лентички.
  • Лукът се обелва и се нарязва на ситно.
  • Месото се измива и се подсушава. Подправя се със сол и черен пипер. Овалва се хубаво в брашното.
  • Загрява се олиото в тиган и се изпържват котлетите, приблизително за 3 мин. от всяка страна. Хубаво е котлонът да се намали на 1/2 , за да не изгорят бързо котлетите, които все пак са оваляни в брашно. Изваждат се от тигана и се оставят настрана.
  • Ако гъбите са пресни се изпържват в същата мазнина от котлетите и после се добавят лукът и чушките. 
  • Ако гъбите са от консерва, първо се изпържват лукът и чушките и после се добавят гъбите.  Така готовите зеленчуци се подправят със сол и черен пипер. Поръсват се с 1 с. лъжица брашно, разбърква се хубаво и тогава се добавя бульонът и сметаната. Вари се на средна степен на котлона около 3 мин.
  • Котлетите се подреждат в подходяща тавичка и се заливат с така готовата смес от чушки, гъби и сметана. Най-отгоре се поръсват с настъргания кашкавал.








Тавичката се слага във фурната и се пече на 200 градуса около 30 минути








Готовото ястие се поръсва с пресен магданоз!

Добър апетит!



Коментари