Translate

понеделник, 27 май 2013 г.

КЮФТЕТА С БЯЛ СОС ОТ КИСЕЛО МЛЯКО И ЯЙЦА



 Четири години от моя живот са преминали в интернат, мисля че сега се наричат домове за деца и юноши. Там поне един път в седмицата ни готвеха фрикасе. Това е бял сос от брашно, който не мога да понасям и никога не съм приготвяла у дома. Но от моята майка научих един невероятно вкусен бял сос с кисело мляко, който и аз и моето семейство и до днес ядем с удоволствие. Точно тези кюфтета с бял сос сготвих днес и споделям с вас.








НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кофичка кисело мляко
1 глава лук
1 средно голям морков
500 гр. кайма - смес
3 с. л. брашно
5 яйца
магданоз
сол, черен пипер на вкус
1/2 ч.ч. ориз
1,5 литър бульон - телешки, пилешки или зеленчуков /по Ваш избор/


  • В подходяща тенджера изсипвам бульона и слагам на котлона да заври.
  • Нарязвам на кубчета лука и моркова.


  • Когато бульонът заври - изсипвам лука, като оставям малко за каймата и моркова, и намалявам котлона на 1/2 от мощността му. Моят котлон е с три степени. Намалявам на 2,5 степен.


  • В голяма купа смесвам каймата с лука, ориза, 1 яйце, черен пипер, магданоз и сол на вкус.

  •  Оформям топчета с големина около 3 - 5 см в диаметър. Не ги правя  много големи, защото при сваряването на ориза те удвояват обема си.

  • Овалвам всяко кюфтенце в брашното


  • Пускам кюфтенцата във врящия бульон.



  • Намалявам още котлона /на 1,5 степен/, ако бульонът много силно бълбука, защото при силен котлон може кюфтенцата да се раздробят. Нужно е бавно да се варят, около 30 мин.
  • През това време, разбивам останалите яйца с миксер.

  •  Добавям киселото мляко и останалото от овалването на кюфтенцата брашно.


  • А също така ситно нарязан  магданоз и сол на вкус.



  • Свалям тенджерата от котлона и започвам бавно с черпак да добавям от бульона, в който  са врели досега кюфтенцата към яйчената смес. Бъркам непрекъснато, за да не се пресече яйчената смес.


  • Така затоплената вече смес от яйца, мляко и бульона на кюфтенцата, връщам обратно в тенджерата. Постоянно бъркам. Връщам отново на котлона, но на най-ниската степен.

  • Внимавам да не заври ястието. Точно преди да заври, изключвам котлона.

  • Сервирам кюфтенцата поръсени с пресен магданоз и току - що домашно изпечен топъл бял хляб.

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!






Публикуване на коментар