ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ НА ФУРНА





Когато дойдохме да живеем в Германия, си мислех че ще имам много повече свободно време, отколкото в България. Да, ама не. И тук се налага много да работим и не остава много свободно време за отдаване на любими неща като готвене или плетене. Поради тази причина аз си доставям удоволствие от готвенето, но с бързи рецепти. 
Днес искам да сготвя моите бързи пълнени чушки. Това е наше любимо ястие, особено когато ни домъчнее за традиционната българска кухня.
Ще видите два варианта на приготвяне. И двата са във фурната, но разликата е в приготвянето на соса, съпътстващ пълнените чушки и в съда на приготвяне - тавичка и гювеч. Аз не си ги представям без сос, така съм усвоила рецептата от моята майка. Тя сервираше пълнената чушка винаги със сос от яйца, брашно и кисело мляко.
Опитайте! Много е вкусно!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

5 - 6 бр. чушки за пълнене, камби
500 гр. кайма - смес
1 морков
1 гл. лук
1 к. ч. ориз
1 с. л. пресен, ситно нарязан магданоз
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. червен пипер
черен пипер на вкус
щипка лют червен пипер
сол на вкус /само ако е нужно/
кубче бульон или 2 ч. л. вегета
1 л. бульон по избор /телешки, зеленчуков или пилешки/ 
4 яйца
5  с. л. брашно
1 кофичка кисело мляко
3 с. л. олио

Приготвянето и на двата варианта пълнени чушки е почти еднакво, но все пак ще давам информация в детайли там, където има различие.


  • В една голяма купа сипвам каймата, ситно нарязания лук, ситно нарязания морков, ориза, магданоза, чубрицата, лютия червен пипер, сладък червен пипер,1 яйце, черен пипер, част от бульона. 

  • Задължително пробвам сместта как е на сол, ако не е достатъчно, чак тогава добавям и сол.
  • Всички тези продукти ги разбърквам с ръка, или по-точно омесвам, като кайма за кюфтета.


  • Предварително измивам и почиствам чушките от дръжките и семената, а на капачетата /за чушките в гювеч/ отрязвам с нож месестата част, заедно със семките.


  • Чушките ги напълвам с готовата смес, като винаги оставям малко свободно място, защото оризът набъбва при готвенето. 

  • Отворът на всяка чушка /която ще се пече в тавата/ потапям в брашно. Така запечатвам отвора, за да не излезе плънката по време на печенето в тавичката.
  • При  варианта с гювеча  - затварям чушките само с  почистеното от семки капаче. 







  • Самото подреждане на чушките е също различно. Тези, които са затворени с брашно, слагам легнали в тавата, а тези - с капачето поставям в изправено положение в гювеча.
  • Заливам с бульона, така че поне наполовина чушките да са потопени във него. 
  • Добавям също олиото.





  • Чушките, които печа в тавичка - слагам във фурната по средата и печа на 200 градуса. Когато леко потъмнеят отгоре ги обръщам, за да има възможност оризът добре да се свари.


  • Чушките в гювеча, слагам на най-ниското ниво на фурната и включвам първо за 15 минути на 50 градуса и после увеличавам до 200 градуса. При тях обръщане не е необходимо. Но похлупвам задължително гювеча с капак.


  • Печенето продължава около час. През това време в друга купа разбивам останалите 3 яйца,  киселото  мляко и брашното. Не е грешка ако добавите от себе си още едно яйце. Става още по-вкусно. 


  • Тук добавям също малко ситно нарязан магданоз. Така оцветявам соса.

  • Изваждам чушките от фурната и бавно и внимателно добавям от соса на чушките към яйчената смес, като непрекъснато разбърквам. Това се прави с цел да не се пресекат яйцата от добавянето на горещия сос. 

  • След това заливам чушките, печени в тава, с така затоплената яйчена смес.
  • Връщам тавата отново във фурната за около 15 мин. докато яйчената смес се сгъсти и запече.

  • При чушките от гювеча обаче, не връщам соса. Готовите чушки, вече без бульона, в който са се пекли и без капака на гювеча, връщам за около 10 минути във фурната - само леко да се запекат.
  • Разбития вече сос, изливам в тенджерка и слагам на котлона на ниска степен, като непрекъснато разбърквам. Когато сосът започне леко да се сгъстява, изключвам котлона. Важното е сосът да не завира. Ако заври ще се пресече и няма да е гладък.


  • Сервирам и двата варианта на пълнени чушки - топли и като допълнение - домашно изпечен черен хляб. 



Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!













Коментари