НАЙ-ВКУСНИТЕ ПАНИРАНИ МИДИ



Днес у нас Ухае на ... Созопол. Как ухае Созопол? За мен първата среща със Созопол беше преди 24 години, когато за първи път бяхме на семейна почивка в къмпинг "Градина". Тогава голямата ни дъщеря беше само на 1 година и ние за първи път усетихме удоволствието от почивка на палатка. Това удоволствие продължи за нас цели 15 години. Точно тогава стъпих и за първи път в Созопол. Невероятен град! Точно в Созопол, или по-точно в едно малко ресторантче в Созопол, сега мисля че носи името Ксантана, за първи път в живота си ядох панирани миди. Те бяха толкова вкусни, че оттогава непрекъснато се опитвам да постигна точно този вкус. Сега ви предлагам и вие да опитате от това удоволствие и да ви замирише на Созопол.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:



400 гр. свежи или замразени миди /моите са замразени/
Ако случайно сте близо до Созопол, свежи миди купувахме винаги пред къмпинг "Каваци"
връзка копър
магданоз
чесън, може и пресен
1 лимон
3 с. л. бяло вино
3 с. л. олио
сол на вкус
черен пипер
2 яйца
3 с.л. брашно
1/2 к.ч. прясно мляко
галета за овалване
олио за пържене


  • Изчистените и измити миди се сваряват добре във подсолена вода. Замразените са предварително обработени и не е необходимо да се варят.





  • В една купа се слага ситно нарязаният копър, магданозът, пасираният стар чесън или ситно нарязаният пресен чесън, черен пипер, сол на вкус, сокът от лимона, виното, олиото. Всички съставки се разбъркват хубаво и тогава се добавят мидите. Отново разбърквате и оставяте в хладилника да престоят, най-малко 30 мин. Колкото повече престоят, толкова повече поемат от съставките и са по-вкусни.



  • В друга купа разбивате яйцата с тел за разбиване, добавяте брашното, сол на вкус и накрая млякото. Разбивате докато получите гладка смес като за палачинки. Ако е рядка може да добавяте още брашно.


  • Загрявате олиото в тефлонов тиган. 
  • Потапяте мидите първо в яйчената смес.

  • После овалвате в галета и пържите.

  • Намалете котлона на 1/2 от степените на печката. Когато е на максимална степен мидите се изпържват много бързо и стават тъмни на цвят. Поради тази причина препоръчвам средно горещ котлон. Тогава се изпържват по-бавно, но стават златисто - червени на цвят и вкусът им е невероятен.

  • Тези от Вас, които не искат панираните миди да бъдат хрупкави, просто пропускат овалването  в галета. От потапянето в яйчена смес - направо в горещото олио.

  • Готовите миди изваждам върху домакинска хартия, за да се оцедят от излишната мазнина.

Сервирам веднага!






Пожелавам ви приятно потапяне в аромата на Созопол.




Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!




Коментари