МОЯТ ЛЕСЕН КОЗУНАК НА КОНЦИ



Ухае на Великден!

Големите празници като Великден и Коледа ме накараха да кръстя блога си "Ухае на ...". Винаги, когато идва един от тези големи празници се готвят ястия, свързани с празника. И когато в този момент влезе някой у нас се чува възгласа "Мммммммммммм мирише на Великден" или "Ммммммммммммм мирише на Коледа".
А как мирише на Великден? Ами Великден мирише на козунак, зелена салата, печено агнешко и мнооооооооооого яйца. 
Аз пък винаги съм обичала да си меся сама козунаците. По-вкусни са от купените, а пък тук няма и откъде да си купиш козунаци. 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр брашно
3 яйца
150 мл прясно мляко
125 гр захар
75 гр масло
25 мл олио
1 пак. суха мая
щипка сол
1 с. л. ракия
2 пак. ванилова захар
няколко капки ванилова есенция
настърганата кора на един лимон
по желание:
локум, стафиди, бадеми,




Хубаво е помещението в което ще се меси  козунакът да е добре затоплено, но ако например кухнята ви е голяма или заедно със столовата и хола -  едно цяло, както е при мен - просто включвам фурната на 50 градуса и там втасва козунакът.




  • В купата за разбиваме смесвам брашното, солта, ванилията, 1 с. л. от захарта и сухата мая. Разбърквам и правя кладенче.
  • В кладенчето чуквам яйцата, като отделям белтъка на едно от тях за намазване на козунака.

  • В друг съд смесвам прясното мляко и останалата захар. Загрявам на микровълновата. Разбърквам до разтопяването на захарта и когато температурата спадне до 45 градуса или при проба с пръст да не е горещо млякото, добавям ракията.
  • В трета купичка разтопявам маслото на микровълнова фурна и му добавям олиото.
  • Започвам бавно да бъркам яйцата, накрайниците на миксера са за тесто.

  • След това добавям на тънка струйка топлото мляко като продължавам разбъркването.



  • Като свърши млякото добавям на тънка струйка само половината от разтопената мазнина.



  • Разбърквам с миксера до момента, в който се оформи топка тесто около накрайниците на миксера.
  • Започвам да добавям по малко от мазнината и да бъркам, добавям мазнина, бъркам и така до пълното й изчерпване.

  • Дооформям тестото на ръка и покривам със стреч фолио. Оставям купата на топло /при мен беше 25 градуса в стаята/ и чакам около час, час и половина или докато увеличи двойно обема си.

  • Ако ползвам стафиди -  накисвам с малко ром да омекнат и да получат аромат и вкус на алкохол.
  • Втасалото тесто извадих от купата и леко с ръце разточих на дебела продълговата кора, която отрязах с нож на три ленти.
  • Върху всяка лента подредих локум. Друг път слагам стафиди, или пък намазвам с мармалад от шипки.

  • Навих лентите на рула, които оплетох на плитка.

  • Завих плитката на кръг и поставих в намазнена йенска тенджерка. Вие използвате съд, с който разполагате. Не трябва да е по-голям от 20 см в диаметър.




  • Покрих с кърпа и оставих отново на топло да втасва за около 50 - 60 минути. Просто следях да удвои обема си.
  • Включих фурната да загрява на 175 градуса.
  •  Намазвам с леко разбития белтък и декорирах с перлена захар, нормална захар и счукани лешници.

  • Пекох до леко позачервяване на 175 градуса и после намалих фурната на 150 градуса. Оставих за още около час във фурната. Това обаче ще прецените Вие сами.
  • Готовия козунак извадих от фурната и оставих за около 5 минути в тавичката.

  • После извадих много внимателно от тавичката и оставих на решетка до пълното му изстиване.


Обичам да Ухае на ...Великден!


Започна  гласуването за Годишните награди на  Блоговодител за кулинарни блогове!
 Ето тук можете да гласувате за Ухае на... http://kulinarninagradi.com/
Ухае на... е с номинации в 3 категории - 
Благодаря на всички Вас!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!









Коментари