СОЛЕНИТЕ КОШНИЧКИ ОТ МОЕТО ДЕТСТВО


Поводът да направя тези вкусни солени кошнички от моето детство е коледният ми подарък от моята колежка. Получих форма за мини-мъфини. Толкова са малки, че заедно със силиконовите им кошнички в тях ми напомниха формичките на моята майка за тестени кошнички.
Много дълго време исках да възстановя тази рецепта, но ми липсваха формичките. После мама ми ги донесе от България. Донесе ми нейните формички. Тези, които аз като дете пълнех с направеното от нея тесто. Те обаче бяха на повече от 40 години. Мама пази всичко! Едно време трудно се купуваха нещата и поради тази причина всичко се пазеше много. Сега е друго! Сега купуваме и хвърляме без много, много да се замисляме! От многото използване, миене и дълго съхраняване бяха доста ръждясали. Опитах се да ги пооправя, излъсках ги, намазах ги обилно с олио. Чела съм някъде, че олиото предпазва желязото от ръждясване. Опитах и соленки да изпека, но...няма изваждане на кошничките от формичките. Нищо не се получи. И...милият спомен, който мама пази толкова години отиде на "Spermüll". В превод - "боклук за размяна". Имаме в Германия такива дни, в които изваждаме на улицата всичко от което повече нямаме нужда. Всеки може да мине и да си избере  нещо, което му е нужно. Всичко останало се прибира от специалнните камиони. Като разбира се и те са разделени на камиони за дърво, за метал, за пластмаса, за текстил и т. н.
И в  момента, в който видях коледния си подарък знаех вече какво ще приготвя в него. Нищо, че е форма  за мини-мъфини с 24 бр. силиконови кошнички в нея.







Възстанових рецептата точно както мама ги правеше. Със свинска мас. Преди толкова много години свинска мас имахме винаги у дома. После нещо я отрекоха като полезна, но сега отново е на мода. Поне при нас!
Купувам свинска мас, която е опакована точно като маслото и е много бяла и разбира се чиста и вкусна.
Но всеки от Вас, който не желае да натоварва организма си със свинска мас може да я замени с масло или маргарин. Ако използвате масло е нужно да увеличите малко количеството му, защото не е така меко и мазно както маста и маргарина. 


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 34 БРОЯ:

За тестото:
300 гр брашно
1 ч. л. сол
2 яйца
110 гр мас или маргарин /140 гр масло/
1 с. л. вода само при нужда
набухвател не се добавя

За пълнеж:
2 яйца
200 гр краве сирене

За поръсване:
1 ч. л. стрита чубрица
1 ч. л. бибер /опушен лют червен пипер/
1 ч. л. ким
1 ч. л. сусам



  • В купата на миксера изсипвам брашното и солта. Разбърквам и правя кладенче, в което чуквам яйцата, а около тях добавям нарязаната на кубчета мас. 


  • Разбивам с накрайниците за тесто около 10-ина минути или докато се получи меко и гладко тесто, което с ръце лесно се оформя, без да лепи.



  • Включвам фурната да загрее до 175 градуса.

  • Оформих топченца от тестото, които са малко по-малки от орех или горе-долу колкото дъното на кошничките. Слагам по едно топче във всяка формичка.



  • С пръст притискам топчето в средата и после притискам така, че да заеме формата на силиконовата кошничка.



  • Разбивам двете яйца и натрошавам в тях сиренето. Напълвам всяка кошичка с около 1 препълнена чаена лъжичка от сместта, старая се количеството да  е малко под ръба на кошничката. По време на печене малко увеличават обема си!
  • За да получа различни вкусове, поръсих редичките с различни подправки. Имах редичка на кима, редичка на бибера, редичка на чубрицата и редичка на сусама. Но това вече решавате Вие сами! Може и без допълнителен вкус.



  • Слагам кошничките в предварително загрятата до 175 градуса фурна и печенето им продължи около 40 минути, но Ви просто ги следете до получаването на златист цвят.

На мен ми остана малко от тестото за кошничките. Разточих го на кора с дебелина около 1 см. и нарязах на лентички, които намазах с малко от сирената плънка и поръсих със шарена сол. Пекох след кошничките до готовност.




Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!







Коментари